Pret in het pretpark?

“Als je nu niet ophoudt gaan we naar huis!” “Je moet onmiddellijk stoppen met zeuren, anders gaan we nooit meer naar een pretpark!” “Neehee, je krijgt nu geen ijsje meer!” ”Die draaimolen zijn we net ook al in geweest, we gaan nu eerst verder!” “Die lampjes ga ik écht niet voor je kopen, die zijn veel te duur!”

Zomaar een greep uit de vele zinnen die ik afgelopen week opving toen we een dagje met ons gezin naar een pretpark waren. En ik zal het gewoon eerlijk toegeven, natuurlijk zitten er ook een paar tussen, die ik zelf heb uitgesproken. Afgelopen week of al een keer eerder.

Pretparkspecialist

In een eerder blog, heb ik al eens verteld dat onze zoon (14) pretparkspecialist is. Ook al is hij nog lang niet overal geweest, hij kent in ieder geval alle pretparken in Nederland tot in detail. Je ziet het vaker bij mensen met een vorm van autisme: je ergens in specialiseren, maar dan ook tot in detail, en er uren over kunnen vertellen. Het liefst zou hij natuurlijk zo vaak mogelijk een pretpark bezoeken, maar we weten het te beperken tot af en toe een keer in de vakantie.

Geen gunstig moment

Afgelopen week was het weer een keertje zover. De omstandigheden waren niet helemaal optimaal. Eén van de dochters had wat last van hoofpijn na een lichte hersenschudding. Terwijl zij nu juist degene is waarvoor geen achtbaan te snel gaat en geen zweefmolen te hoog is. En door verandering van medicijnen had ik de afgelopen weken sowieso al het gevoel dat ik in allerlei achtbanen had gezeten. Dus niet echt verstandig om nu ook daadwerkelijk rond te gaan zwieren.

Gekkenhuis

Maar beloofd is beloofd. En als je met een autist een afspraak maakt, is het wel zo verstandig en gezellig om die ook na te komen. Dus vandaar dat ik nu op een bankje zat in een drukbezocht park en eens keek hoeveel pret we met z’n allen hebben in het pretpark. En misschien ben ik op het moment niet helemaal toerekeningsvatbaar, maar ik vond het eigenlijk maar een gekte.

Pret?

Natuurlijk is er heel veel plezier. Ik zie best veel lachende gezichten. Maar toch ook best veel huilende. Ik zie huppelende kinderen, maar toch ook een aantal die op de grond zijn gaan liggen van boosheid of moeheid. En over het algemeen zijn de gezichten van de ouders ook niet heel erg vrolijk. In de lange wachtrijen moeten alle zeilen worden bijgezet om het kroost in het gareel te houden. En bij de winkeltjes en eettentjes worden de blikken zorgelijk, want wat is alles ontzettend duur.

‘Miracle of Lights’

Aan het begin van de avond, eindigt het dagje pretpark met een hele grote lichtshow. Een half uur van te voren gaan alle attracties en eetgelegenheden al dicht, dus als je de show wilt zien, moet je een half uur in de menigte staan wachten. Ook hier is het gejengel, gehuil en boze reacties niet van de lucht. Maar uiteindelijk wordt het wachten wel beloond met een mooie show, een ‘miracle of lights’ met veel bijzondere lichteffecten en schitterend vuurwerk.

Even verder kijken

Ondertussen genoot ik van een heel ander, écht miracle of light: de bijna volle maan. Die stond ver boven het spektakel in een prachtig helder licht, omgeven door een paar kleine wolken en badend in een zachte, warme, roodachtige gloed.

Kijk dan!

Ik heb mijn kinderen er op gewezen en wilde het eigenlijk wel uitschreeuwen naar de hele menigte: kijk dáár dan, dát is het miracle of light. In plaats daarvan heb ik er zelf maar stilletjes van genoten. En uiteindelijk natuurlijk ook wel van die show.

Ook van het enthousiasme van onze zoon heb ik genoten. Hij heeft weer een topdag gehad. En als je kinderen plezier hebben……

En als ouder kun je niet veel meer doen, denk ik, dan wijzen naar die maan. Je kinderen er op attent maken, dat pret hebben in zo’n park heel erg leuk kan zijn, maar dat het échte geluk daar nog ver bovenuit stijgt. Zoals die prachtige maan, die ver boven alle laserstralen en vuurwerksterren een eigen ongekend mooie (gratis!) show weggaf.

4 comments on “Pret in het pretpark?
  1. Avatar Jan Pieter schreef:

    geweldig geschreven. top

  2. Avatar Anoniem schreef:

    Kijken en/of zien kijken . Een kunst op zich. Mooi Marleen, jij kunt dat! Liefs.

Deel dit verhaal:
Marleen Samplonius-Ottens

Geschreven door:

Thema: Blog
27 oktober 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief