Puntkomma

Suzanne is dol op taal en denkt een andere taalliefhebber te ontdekken als ze op social media een plaatje ziet van iemand die een puntkomma op haar pols heeft getatoeëerd. Tot ze ontdekt dat die puntkomma een heel andere betekenis heeft.

Ik ben groot fan van correct taalgebruik. Dat moet misschien ook wel, aangezien ‘taal’ een medium is dat ik graag gebruik om mijn gedachten over te brengen aan de wereld, zoals nu in deze blog. En met correct bedoel ik dan niet dat alles helemaal volgens de juiste regels moet gebeuren – de mooist poëzie wijkt daar soms juist vanaf – maar wel dat je de regels kent en toe kunt passen, om zo keuzes te maken.

Bij correct taalgebruik hoort ook het gebruiken van leestekens: komma’s, punten, haakjes, uitroeptekens, kom maar op! Een tijdje geleden kwam ik op social media een plaatje tegen van iemand die een ‘puntkomma’ op haar pols had getatoeëerd. Best mooi, maar niet bijzonder vond ik hem, maar dat is een kwestie van smaak uiteraard. Mijn eerste gedachte was: “Haar liefde voor leestekens is wel érg groot.” Maar zoals bij de meeste tatoeages, bleek er een verhaal achter te zitten. En toen ik dat las, vond ik ‘m ineens héél mooi.

Depressie en suïcide

In Amerika is het sinds een tijdje een trend om op deze manier aandacht te vragen voor wat zij noemen ‘mental health issues’. En dan vooral depressie en suïcide. Het statement dat zij maken is: een punt zegt dat een zin, of een verhaal, afgelopen is. Maar een puntkomma zegt dat de schrijver had kunnen kiezen voor een einde, maar dat niet heeft gedaan. Het verhaal gaat nog even verder. Als je worstelt met depressie, maar besluit dat je de moed probeert op te brengen om vérder te gaan met je leven, zegt je met de puntkomma dat je kiest voor leven. Jouw verhaal is nog niet voorbij. En omdat mensen vaak vragen naar de betekenis van een tattoo, is het behalve een reminder voor jezelf, ook bewustwording voor anderen.

Ik heb zelf geen last van depressie. Gelukkig maar. Maar wel vaak genoeg heb ik momenten gehad dat mijn leven een grote wending nam. Dat ik keuzes moest maken over wat dit betekent voor mijn verhaal. Iedereen kent wel teleurstellingen. Een relatie die over is, een carrièremove die niet doorgaat, een ziekte of beperking. Maar zoiets hoeft niet het einde te betekenen. Het betekent vooral dat het verhaal verder gaat, zij het op een andere manier. Mijn man en ik roepen weleens naar elkaar: “Plot twist!” Alsof we leven in een film waar ineens iets onverwachts gebeurt.

Jouw verhaal doet ertoe

Ik weet niet of ik een tatoeage durf te nemen. Misschien moet ik het eerst eens met een markeerstift proberen. Maar die puntkomma zie ik wel zitten. Om mezelf en anderen eraan te herinneren: jouw verhaal doet ertoe. Het mag verteld worden. En het is nog lang niet over.

Fotografie: Kate Elizabeth
3 comments on “Puntkomma
  1. Avatar Frits schreef:

    Mijn puntkomma verhalen, staan op de site http://www.dewaaromsvanhetleven.nl, de dag was 2e Pinksterdag 2000, van twijfelachtig geloof. , naar geloof!

  2. Avatar Winny schreef:

    Bij mij roept de foto van de puntkomma pijnlijke herinneringen op. De komma, die er nooit is gekomen voor mijn dochter…

  3. Avatar Noortje schreef:

    Deze blog raakt me diep. Een paar jaar terug ben ik geconfronteerd met een chronische ziekte en het leven voelt voor mij nu echt als een punt komma. Mijn leven gaat door op een andere en toch ook positieve manier. Ik vind dit heel mooi verwoord.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
1 augustus 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief