Empty your Stomach

Vanmorgen ging ik weer aan de slag als taalmaatje voor st. Vluchtelingenwerk. Rond 10 uur belde ik aan bij het huis van de Afghaanse vrouw die ik begeleid. Ze had zich verslapen, dat merkte ik meteen doordat er niet direct open gedaan werd. Uiteindelijk opende haar man, met verwarde haren de deur en verscheen ze zelf pas toen ik al 10 minuten binnen was. Ze vertelde dat ze gisteren pas om drie uur naar bed gegaan was, vanwege de Ramadan.

Niet eten

Deze maand is de Ramadan en hoewel ze er zelf niet aan meedoet, ze geeft nog borstvoeding aan haar zoontje, eet ze de avondmaaltijd gezamenlijk met  haar familie na zonsondergang. Ik heb er nooit zo bij stil gestaan wat de Ramadan inhoudt: niet eten en zelfs niet drinken tussen zonsopgang en zonsondergang. Dat is nogal wat. Zeker aangezien de Ramadan in de tijd van de langste dag valt. De avondmaaltijd (en dus de enige maaltijd) wordt pas na 10 uur ’s avonds gegeten. Daarnaast is het warm weer, drukkend en benauwd soms, en mag er dus niet gedronken worden overdag.

Echt vasten

Ik heb zelf nog nooit echt gevast, wel eens gestopt met lekkers eten in de vastentijd voor Pasen, maar echt een dag niet eten en drinken heb ik nog nooit gedaan. Het lijkt me verschrikkelijk moeilijk. Zeker als je, zoals mijn taalmaatje en haar man, in een westerse maatschappij woont, waar collega’s gewoon een broodje eten in de pauze en een kopje koffie drinken. Het idee achter de Ramadan is dat je je een maand lang echt op Allah concentreert. Daarom onthoud je jezelf van eten en drinken gedurende de dag.

Voed je ziel

Eerlijk gezegd heb ik ontzettend veel respect voor de mensen die zich aan de Ramadan houden, het is een hele prestatie, zeker in deze tijd van het jaar. Daarnaast vind ik het een mooie gedachte, een maand lang concentreren op God, op je geloof. Ik ben wel benieuwd wat het met me zou doen. Of ik meer over God zou leren, me dichterbij hem zou voelen. Ik zag een quote over Ramadan op internet: empty your stomach to feed your soul. Leeg je maag om je ziel te voeden. Klinkt mooi, misschien toch eens proberen? Het lijkt me wel heel zwaar en dat houdt me voorlopig tegen om echt te vasten. Het geeft me wel respect voor moslims om me heen, die doorzetten. Ik bid dat ze daarmee ook echt hun ziel zullen voeden.

Heb jij wel eens gevast? Wat was jouw ervaring?

 

6 comments on “Empty your Stomach
 1. Avatar marina schreef:

  ja, ik heb wel een paar keer gevast, eerst een paar dagen aangepast eten, dan een dag of vijf (sap)vasten en dan weer aangepast eten om op gang te komen. Op zich wen je er wel aan, maar het kan iwel moeilijk zijn als je je aandacht erop vestigt en anders dan de moslims doen, dat lijkt meer op intermitten fasting, vasten met tussenpozen. Een hele dag niet drinken lijkt mij niet zo goed en ik zou tenminste water drinken bij het vasten.
  Vroeger kon ik heel streng zijn voor mezelf en nu ben ik soms liever voor mezelf, maar bij tijd en wijle eet ik dan weer eens een tijdje vega, wat ik reuze goed vindt, maar je bent veel tijd kwijt aan aanpassen aan het patroon

  • Geesje Jaakke Geesje Jaakke schreef:

   mooi als je er zo mee bezig kan zijn. Echt vasten, dus zonder s avonds eten, lijkt me nog zwaarder. Dat niet drinken overdag vond ik ook wel heftig om te horen. Maar het samen ‘s avonds heel bewust eten is wel weer mooi, tijd nemen met familie en vrienden…

 2. Avatar kleeblatt schreef:

  Ik kan ook aan God denken en gewoon blijven eten en drinken ik ben geen Moslim dus waarom zou ik dat moeten nadoen? Groetjes van Maria.

  • Geesje Jaakke Geesje Jaakke schreef:

   Het vasten is niet alleen iets van moslims. Het wordt ook veel door christenen gedaan, zowel in de Bijbel (o.a. Jezus zelf deed het), maar ook nu nog. er zijn ook christenen die bewust met Ramadan vasten, om voor moslims te bidden. Maar waar het voor moslims verplicht is, is het voor christenen een keuze, je hoeft het dus absoluut niet te doen. Dat is wel fijn hé, die vrijheid!

 3. Avatar Yo schreef:

  24 uur is goed te doen hoor. Wel met drinken trouwens.. Maar eerlijk gezegd hielp het me niet echt met bewuster bidden en bijbellezen enzo. Ik denk dat het effectiever is om te vasten van internet 🙂

  • Geesje Jaakke Geesje Jaakke schreef:

   dat is vast een heel effectieve! Maar die vind ik ook wel heftig hoor. Ik doe zoveel met internet. Hoewel, alle onzin dingen schrappen waarschijnlijk al heel wat tijd oplevert…

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
26 juni 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief