Empty your Stomach

Vanmorgen ging ik weer aan de slag als taalmaatje voor st. Vluchtelingenwerk. Rond 10 uur belde ik aan bij het huis van de Afghaanse vrouw die ik begeleid. Ze had zich verslapen, dat merkte ik meteen doordat er niet direct open gedaan werd. Uiteindelijk opende haar man, met verwarde haren de deur en verscheen ze zelf pas toen ik al 10 minuten binnen was. Ze vertelde dat ze gisteren pas om drie uur naar bed gegaan was, vanwege de Ramadan.

Niet eten

Deze maand is de Ramadan en hoewel ze er zelf niet aan meedoet, ze geeft nog borstvoeding aan haar zoontje, eet ze de avondmaaltijd gezamenlijk met  haar familie na zonsondergang. Ik heb er nooit zo bij stil gestaan wat de Ramadan inhoudt: niet eten en zelfs niet drinken tussen zonsopgang en zonsondergang. Dat is nogal wat. Zeker aangezien de Ramadan in de tijd van de langste dag valt. De avondmaaltijd (en dus de enige maaltijd) wordt pas na 10 uur ’s avonds gegeten. Daarnaast is het warm weer, drukkend en benauwd soms, en mag er dus niet gedronken worden overdag.

Echt vasten

Ik heb zelf nog nooit echt gevast, wel eens gestopt met lekkers eten in de vastentijd voor Pasen, maar echt een dag niet eten en drinken heb ik nog nooit gedaan. Het lijkt me verschrikkelijk moeilijk. Zeker als je, zoals mijn taalmaatje en haar man, in een westerse maatschappij woont, waar collega’s gewoon een broodje eten in de pauze en een kopje koffie drinken. Het idee achter de Ramadan is dat je je een maand lang echt op Allah concentreert. Daarom onthoud je jezelf van eten en drinken gedurende de dag.

Voed je ziel

Eerlijk gezegd heb ik ontzettend veel respect voor de mensen die zich aan de Ramadan houden, het is een hele prestatie, zeker in deze tijd van het jaar. Daarnaast vind ik het een mooie gedachte, een maand lang concentreren op God, op je geloof. Ik ben wel benieuwd wat het met me zou doen. Of ik meer over God zou leren, me dichterbij hem zou voelen. Ik zag een quote over Ramadan op internet: empty your stomach to feed your soul. Leeg je maag om je ziel te voeden. Klinkt mooi, misschien toch eens proberen? Het lijkt me wel heel zwaar en dat houdt me voorlopig tegen om echt te vasten. Het geeft me wel respect voor moslims om me heen, die doorzetten. Ik bid dat ze daarmee ook echt hun ziel zullen voeden.

Heb jij wel eens gevast? Wat was jouw ervaring?

 

Reageren

Reacties

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Zoeken:

Populaire berichten

Kaarsjes:
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars