Rauw op mijn dak

Nieuwsgierig, en met veel zin om verder te lezen, ben ik begonnen aan De Bijbel in Gewone Taal. Voordat ik het doorhad, zat ik al halverwege Genesis. De vertaling leest vlot en snel. Ik hoef niet tien keer na te denken over wat er nu eigenlijk staat. Sommige verhalen komen daarom rauw op mijn dak vallen. Zeker de verhalen waarin vrouwen misbruikt worden, zijn expliciet en ontmaskerend.

In andere vertalingen lees je gemakkelijk over deze verhalen heen. Dat komt bijvoorbeeld omdat er geen duidelijk kopje boven het verhaal staat. In de Nieuwe Vertaling is het helemaal een onoverzichtelijke brij van woorden geworden. Je moet de verhalen kennen en weten waar ze staan om ze te ontdekken. Als je naar de kerk gaat hoor je deze verhalen maar heel weinig of nooit.

Bij de naam noemen

Neem nu het verhaal van Dina in Genesis 34. Dina is een dochter van Jakob en Lea. De Bijbel in Gewone taal geeft haar verhaal een eigen titel: Dina wordt verkracht. Nergens in deze vertaling wordt dit feit weg gepoetst. Ik vind dit heel belangrijk. Dina krijgt opeens een eigen zelfstandige plek en verdwijnt niet langer in een brij van woorden. Voor vrouwen en mannen, die verkracht zijn, of seksueel misbruik, is het belangrijk na een lange weg van worstelen met angst, schaamte en vals schuldgevoel, dat daden bij de naam genoemd worden en niet worden afgedekt onder verhullende woorden. In de Nieuwe Vertaling wordt een keer onteren gebruikt in plaats van verkrachten. Ik heb veel moeite met dit woord. Alsof de eer van een mens betekent dat je vooral heel en ongeschonden het leven door moet komen. Lukt je dat niet, dan verlies jij je eer. Mensen die beschadigd zijn door het leven verdienen juist alle eer. Eervolle mensen zijn ze!

Kies partij

Dat een wreed verhaal als het verhaal van de verkrachting van Dina in de bijbel is opgenomen, geeft een plaats aan alle mensen die verkracht zijn in het grote verhaal van God met zijn schepselen. Het verhaal vertelt me dat God oog heeft voor slachtoffers van (seksueel) geweld en de mensen die om hen heen staan. Het is aan ons om openlijk partij te kiezen voor hen te kiezen en ook daarmee uit de verborgenheid te treden.

Beeld: Évy
Kunstenaar: Esther Veerman – www.kunstuitgeweld.nl

Reageren

Reacties

Deel dit verhaal:
Janneke Nijboer

Geschreven door:

Zoeken:

Populaire berichten

Kaarsjes:
 •  

  Ouders, dochter, en naasten

  Voor de ouders die te horen hebben gekregen dat hun dochter definitief het contact heeft verbroken zonder dat ze weten waarom. Voor de dochter die het contact heeft verbroken zonder dat het voor haarzelf ook allemaal duidelijk lijkt te zijn. En voor grootouder(s), broers, zussen en andere naasten. En voor de hulpverlening. Wees hen nabij en geef hen wat ze nodig hebben, God.
 •  

  Lein en leny

  Voor kracht en sterkte
 •  

  Lenie

  Dat er eindelijk rust in haar leven komt. En dat alle mankementen opgelost worden.
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars