MENUMENU

Rauw op mijn dak

Nieuwsgierig, en met veel zin om verder te lezen, ben ik begonnen aan De Bijbel in Gewone Taal. Voordat ik het doorhad, zat ik al halverwege Genesis. De vertaling leest vlot en snel. Ik hoef niet tien keer na te denken over wat er nu eigenlijk staat. Sommige verhalen komen daarom rauw op mijn dak vallen. Zeker de verhalen waarin vrouwen misbruikt worden, zijn expliciet en ontmaskerend.

In andere vertalingen lees je gemakkelijk over deze verhalen heen. Dat komt bijvoorbeeld omdat er geen duidelijk kopje boven het verhaal staat. In de Nieuwe Vertaling is het helemaal een onoverzichtelijke brij van woorden geworden. Je moet de verhalen kennen en weten waar ze staan om ze te ontdekken. Als je naar de kerk gaat hoor je deze verhalen maar heel weinig of nooit.

Bij de naam noemen

Neem nu het verhaal van Dina in Genesis 34. Dina is een dochter van Jakob en Lea. De Bijbel in Gewone taal geeft haar verhaal een eigen titel: Dina wordt verkracht. Nergens in deze vertaling wordt dit feit weg gepoetst. Ik vind dit heel belangrijk. Dina krijgt opeens een eigen zelfstandige plek en verdwijnt niet langer in een brij van woorden. Voor vrouwen en mannen, die verkracht zijn, of seksueel misbruik, is het belangrijk na een lange weg van worstelen met angst, schaamte en vals schuldgevoel, dat daden bij de naam genoemd worden en niet worden afgedekt onder verhullende woorden. In de Nieuwe Vertaling wordt een keer onteren gebruikt in plaats van verkrachten. Ik heb veel moeite met dit woord. Alsof de eer van een mens betekent dat je vooral heel en ongeschonden het leven door moet komen. Lukt je dat niet, dan verlies jij je eer. Mensen die beschadigd zijn door het leven verdienen juist alle eer. Eervolle mensen zijn ze!

Kies partij

Dat een wreed verhaal als het verhaal van de verkrachting van Dina in de bijbel is opgenomen, geeft een plaats aan alle mensen die verkracht zijn in het grote verhaal van God met zijn schepselen. Het verhaal vertelt me dat God oog heeft voor slachtoffers van (seksueel) geweld en de mensen die om hen heen staan. Het is aan ons om openlijk partij te kiezen voor hen te kiezen en ook daarmee uit de verborgenheid te treden.

Beeld: Évy
Kunstenaar: Esther Veerman – www.kunstuitgeweld.nl

2 reacties op “Rauw op mijn dak
 1. Sabien schreef:

  Nieuwsgierig , ja ik nu ook! Goed om te lezen dat God naar buiten treedt en oog heeft voor iedereen!

 2. Dries schreef:

  Je hebt het over de Nieuwe Vertaling, bedoel je daar de Nieuwe Bijbelvertaling mee of de Bijbel in Gewone Taal, dat is niet helemaal duidelijk.

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
17 november 2014
Kaarsjes:
 •  

  Liesbeth

  Mensen geef elkaar een hand Liefde kent geen kleur of stand Zwart of wit of arm of rijk In ons hart zijn wij gelijk Mensen kijk elkaar eens aan Tracht elkander te verstaan Wilt gij niet wat u geschiedt Doe dat ook een ander niet Eenmaal zal die boodschap door de wereld gaan Probeer een lichtdrager te zijn.
 •  

  De ontheemde mens.

  Zembla. Een nieuw begin? Terwijl ik een kaarsje ontsteek. In gedachten en gebed denk ik aan hen die uit hun huis gezet zijn.Oud en Jong. Leg het neer in uw hand.Heer wees met hen die een moeilijke weg gaan vol onzekerheid in hun bestaan. Heer vraag u om kracht om moed en vertrouwen. U heeft uw Woord aan ons gegeven. Heer ontferm u over hen en allen om hen heen wees hen en ons nabij. Amen.
 •  

  Mijn moeder

  Dat ze Liesbeth Hofman en alle moslims aan de varkens voeren.
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars