MENUMENU

Recept Kerststol

Wist je dat kerststol al bijna 700 jaar geleden in een (Duitse) oorkonde werd genoemd? Aanvankelijk was het een vastenbrood: 24 december was namelijk de laatste dag van een vastenperiode. Durf jij het aan om dit ambachtelijke brood zelf te maken?

Dat het en vastenbrood was, betekende dat er geen melk, room of eieren in mochten en (raap)olie moest worden gebruikt in plaats van boter. Maar dankzij een ‘boterbriefje’ – een dispensatie van de Paus – mocht er vanaf 1491 toch boter in worden verwerkt. Tenslotte de vorm. Wist je dat de spijsvulling de pasgeboren Christus moet voorstellen die in in witte (de poedersuiker) doeken (het deeg) is gewikkeld? Vandaar die dubbelgevouwen vorm.

Heb je al zin gekregen? Het is een beetje bewerkelijk, maar niet moeilijk en een zelfgemaakte stol smaakt veel beter dan eentje uit de winkel!

Nodig voor een flinke stol:

Kerststol ingredienten

* en wat extra voor op het einde
** een mespuntje

eventueel:

1 el. oranjebloesemwater
50 gr. sucade
50 à 100 gr. gedroogd fruit zoals cranberries, vijgen, dadels, appels

Maak eerst de vulling. Meng het amandelpoeder (te krijgen bij de natuur- of biologische winkel) met de kristalsuiker, de rasp van 1 citroen en 2 el. van het sap. Voeg er ook nog 1 eiwit aan toe en kneed het tot een worstje. Rol het worstje in plasticfolie en laat het opstijven in de ijskast.

Verwarm 100 ml. water op tot handwarm, roer er 2 el. suiker door en voeg het zakje gist toe. Laat even staan. Smelt de boter in een pannetje op een zacht vuurtje of in de magnetron. Zeef de bloem boven een mengkom, voeg een snufje zout toe, ongeveer 50 gr. suiker en de gesmolten boter. Voeg daar verder de rozijnen, in stukjes gehakte amandelen en de rasp van 1 citroen en 1 sinaasappel aan toe. Voeg er verder nog een mespuntje kardemompoeder en ½ tl. kaneel aan toe, het sap van de sinaasappel en 1 ei (en eventueel nog de overgebleven dooier). Als je het lekker vindt, kun je nog 50 gr. sukade toevoegen of 50 à 100 gr. fijngehakt gedroogd fruit en als je er de hand op kunt leggen, 1 el. oranjebloesemwater (verkrijgbaar bij Turkse en Marokkaanse supermarkten). Voeg het gistmengsel toe en kneed tot een soepel deeg. Misschien moet er nog wat water bij. Wanneer is het een soepel deeg? Als het niet meer scheurt, wanneer je het een beetje uit elkaar trekt.

Laat het deeg minstens een uur op een warme plek (op of tegen de verwarming!) rijzen. Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe bakpapier op een bakplaat, druk het deeg er op uit tot een lap, leg de amandelspijs erin en vouw hem net niet helemaal dubbel, er moet een knik in komen.

Bak ongeveer 50 minuten. De stol is klaar als hij hol klinkt als je op de onderkant klopt. Smelt dan nog 50 gram boter, kwast de boter over de stol en bestrooi kwistig met poedersuiker. Nog warm het allerlekkerst!

Meer kerstrecepten vind je op op Vanessa’s website Sacre Cuisine.

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
19 december 2015
Kaarsjes:
 •  

  De zoon van m'n vriendin die weer terecht is

  God zij dank, hij is terecht!
 •  

  M'n vriendin en haar gezin

  Haar 17-jarige zoon is sinds 12 februari vermist. God, maak dat hij snel een teken van leven geeft. Maak dat hij geen verkeerde mensen tegenkomt en zelf geen verkeerde keuzes maakt. Wees met hem en bescherm hem alstublieft. En wees met zijn ouders en broer en alle anderen die zich zorgen maken.
 •  

  Mijn dochter

  Mijn dochter is zich gaan verdiepen in de Koran. Ze heeft een Marokkaanse vriend. Niet hij zet haar daar toe aan, maar zelf wil ze de mogelijkheden ontdekken. Ze heeft de hele Koran al doorgelezen en is nu aan de Bijbel begonnen. Ik kan het alleen maar toejuichen. Voor ons gezin zal het nog wel eens lastig zijn, maar ik begrijp haar en geniet van onze gesprekken. Ik wil voor ons gezin bidden.
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars