MENUMENU

Recept ‘Nonnevotten’

Dit weekend begint Carnaval weer. Een periode waarin tijdens de middeleeuwen de laatste restjes room, eieren, boter en reuzel werden opgemaakt, omdat deze tijdens de vastenperiode die daarop volgde, niet meer mocht worden gegeten.

Nonnevotten heten aanvankelijk waarschijnlijk Nonneforten – nonnescheetjes (denk aan het Engelse woord Fart). Nonnen, die deze lekkernij aanvankelijk in hun kloosters in een grote pan met reuzel of olie bakten, bloosden namelijk op het moment dat deze zoete deegwaar in de kokende pan terecht kwam: dat klonk alsof het hapje last had van winderigheid…. In Frankrijk heet dit gerecht nog steeds… ‘pets de nonnes’, vertaling niet nodig.
Overigens niet alleen lekker met carnaval, ook een heerlijk schooltractatie bijvoorbeeld!

Nodig voor ongeveer 14 nonnevotten:
MK_FOODBLOG ingredienten - nonnevotten

Verwarm de melk tot handwarm, schenk de melk in een glas en roer er de twee zakjes vanillesuiker door met het gist.  Doe ondertussen de bloem in een mengkom, met het ei, de gesmolten boter, het citroensap en het snufje zout. Roer alvast een beetje door en voeg na ongeveer 5 minuten het gistmengsel erdoor. Kneed ongeveer 5 minuten door tot een soepel deeg.  Laat het deeg minstens een uur op een warme plek (tegen of op de verwarming bijvoorbeeld) rusten.

Verwarm daarna in een (frituur)pan de olie. Leg het deeg op het aanrecht en snijd in ongeveer 14 gelijke stukken. Rol de stuken deeg uit tot slierten van ongeveer 20 à 25 cm. lang en leg er een losse knoop in. Leg de strikken nog even op een bakplaat om nog ongeveer een kwartiertje na te laten rijzen.

Dan is ook de olie heet genoeg (ongeveer 180 graden) en leg steeds 2 à 3 strikken tegelijk in de olie. Na ongeveer 2 minuten even omkeren en nog 2 minuten laten bakken. Haal de gare nonnevotten er met een schuimspaan uit en bestrooi meteen met (kaneel)suiker. Laat ze wat afkoelen maar eet ze liefst nog een beetje warm. Een hele goede bodem voor een avondje gezelligheid!

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
14 februari 2015
Kaarsjes:
 •  

  mijn grote liefde

  dat wij samenkomen en dat je echt definitief gaat kiezen voor mij en onze kleine meid. ik hou van je met heel mijn hart. Laat ons alstublieft samen gelukkig worden. Dit is mijn liefste wens. ik wil je gelukkig maken en al mij n liefde geven.
 •  

  Mijn ouders

  Het spijt mij dat ik jullie niet kon geven wat ik graag wilde geven als zoon. En dit spijt me oprecht . Ik mis jullie .
 •  

  mijn ouders

  Dat zij veilig en behouden mogen aankomen bij mijn oom en tante. Dat zij eveneens veilig en behouden huiswaarts mogen keren en thuis arriveren
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars