Recept: Pittige lamskoteletten met gele rijst

In dit recept komt de granaatappel voor. Een granaatappel is te herkennen aan het mooie kroontje. De appel is mooi rood van kleur en in tegenstelling tot andere appels worden alleen de rode pitjes gegeten. Ze hebben een frisse, zoetzure smaak. De vrucht kan wel geperst worden en het sap is oorspronkelijk de basis van grenadine. Granaatappelbomen groeien in landen met een warm klimaat. Ze worden veel gekweekt in de landen rond de Middellandse Zee en het Midden-Oosten. Granaatappels worden al eeuwenlang verbonden met diverse religies en culturen. De bloemen vormen het symbool van de liefde en de pitjes voor vruchtbaarheid. In de Bijbel wordt de granaatappel vaak genoemd.

Ingrediënten voor vier personen

  • olie om te bakken
  • 1 el harissa
  • 2 knoflooktenen, fijngehakt
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 4-8 lamskoteletten
  • 2 uien, in halve ringen gesneden
  • flinke pluk saffraan
  • 1 tl gemalen komijn
  • 250 g (basmati)rijst
  • 500 ml kippenbouillon
  • 3 el (gele) rozijnen
  • 2 aubergines, in plakken gesneden
  • peper en zout
  • pitjes van 1 granaatappel
  • bosje munt, blaadjes grofgehakt
  • handje geroosterde amandelen
  • extra nodig
  • grillpan

Bereiding

Roer in een kom een flinke scheut olie, de harissa, knoflook en paprikapoeder door elkaar. Doe de lamskoteletten erbij en laat ze
even marineren.
Verhit een scheutje olie in een pan met dikke bodem en fruit de ui, saffraan en komijn enkele minuten. Voeg de rijst toe
en bak al omscheppend 2-3 minuten tot de rijstkorrels mooi geel glanzen. Schenk de bouillon erbij, doe de deksel op de pan en laat de
rijst 10-12 minuten zachtjes koken tot het vocht is verdampt.

Draai het vuur uit, meng de rozijnen erdoor en laat de rijst nog 8 minuten met
de deksel op de pan staan. Verhit ondertussen de grillpan. Bestrijk de plakken aubergine aan beide zijden met een beetje olie, strooi er wat peper en zout over en gril ze in de hete grillpan tot ze zacht zijn en mooie grillstrepen hebben.

Gril vervolgens de koteletten. Haal het lamsvlees uit de marinade en strooi er wat peper en zout over. Gril de koteletten ca. 2 minuten aan iedere kant en laat ze daarna onder aluminiumfolie 2 minuten rusten. Schep de warme rijst op een grote schaal, leg de pittige lamskoteletten en gegrilde aubergine ernaast en bestrooi met de granaatappelpitjes, munt, amandelen, peper en zout.

TIP: Nog wat over? Maak er de volgende dag een rijstsalade van. Snijd hiervoor het lamsvlees en de gegrilde aubergine in stukjes en meng het door de gele rijst.

Dit recept komt uit het kookboek Aan tafel van Kerk in Actie

Deel dit verhaal:
Anneloes van ´t Hof

Geschreven door:

Thema: Blog
22 september 2018

5 x gelezen
Zoeken:

Populaire berichten

Kaarsjes:
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars