MENUMENU

Recept: Super linzensalade voor vier

Linzen vallen onder de peulvruchten. Het is een veelzijdig ingrediënt waar  je heel veel verschillende, heerlijke gerechten mee kan maken. Oorspronkelijk komen linzen uit Azië en Zuid-Europa en ze zijn er in verschillende kleuren, groottes en smaken. In India en Bangladesh wordt veel met linzen gekookt. Vooral de Bengaalse keuken is vrij onbekend in Nederland. Dat is jammer, want hij is zeker de moeite waard. Dhal is het populairste gerecht. Het bestaat uit gestoofde linzen in soep of curry en wordt gegeten als ontbijt, lunch en als bijgerecht tijdens het avondeten. Linzen zijn heel gezond en bevatten veel eiwitten.

Ingrediënten

  • sap van 1⁄2 citroen
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 el grove mosterd
  • 1-2 tl honing
  • 1 knoflookteen, fijngehakt
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 200 g linzen (bruine of groene)
  • 250 g cherrytomaatjes aan de tak
  • enkele takjes tijm
  • 300 g gemengde bladsla
  • 1 rode ui, in halve ringen gesneden
  • 150 g fetablokjes
  • bosje (platte) peterselie, grofgehakt
  • brood voor erbij

Bereiding

Verwarm de oven voor op 250 °C. Klop voor de dressing het citroensap, azijn, mosterd, honing, knoflook en een flinke scheut olijfolie door
elkaar en breng op smaak met peper en zout. Breng een grote pan met water aan de kook en kook de linzen boven halfhoog vuur in ca. 20 minuten gaar. Giet de linzen af, doe ze in een grote kom en meng de dressing erdoorheen.

Rooster nu de tomaatjes. Doe de tomatentakjes in een ovenschaal en druppel er wat olijfolie over. Ris de blaadjes tijm van de takjes, strooi
ze over de tomaatjes en kruid met peper en zout. Zet de schaal in het midden van de oven en rooster de tomaatjes ca. 10 minuten tot ze een
beetje openbarsten. Haal ze uit de oven en zet opzij. Schep de sla, rode ui, feta en peterselie door de lauwe linzen en verdeel de linzensalade
over de borden. Leg er een takje geroosterde tomaten bovenop en bestrooi met wat extra peper. Serveer de linzensalade met het brood.

TIP: Gek op vis of vlees? Voeg dan gebakken grote garnalen of gegrilde kipreepjes toe.

Dit recept komt uit het kookboek Aan tafel van Kerk in Actie

Reageren

Reacties

Deel dit verhaal:
Anneloes van ´t Hof

Geschreven door:

Zoeken:

Populaire berichten

Kaarsjes:
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars