Recept: Tortilla met rundvlees & maïssalsa

Een heerlijk hoofdgerecht voor vier personen uit Guatamala met maïs. Dit komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika en is door Columbus mee naar Europa genomen. Maïs is een graansoort, maar wordt ook vaak als groente gegeten. In de keuken van Guatemala speelt maïs de hoofdrol en de Guatemalteken noemen zichzelf ‘mensen van maïs’. Net als vroeger, ten tijde van de Maya’s, eten ze bij iedere maaltijd tortilla’s (maïspannen- koekjes). Tortilla’s maken is een arbeidsintensief klusje en wordt tegenwoordig niet meer door alle vrouwen zelf gedaan. Maïs wordt in nog veel meer gerechten verwerkt, zoals in atol (warme maïsdrank), chuchito’s (maïspakketjes) en tostada’s (gefrituurde tortilla’s).

Ingrediënten

• 1 el gemalen komijn
  • 1 knoflookteen, fijngehakt
  • olie om te bakken
  • 400 g biefstuk
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 2 tomaten, in blokjes gesneden
  • 1 rode chilipeper, zaadjes
  • verwijderd en fijngehakt
  • bosje koriander, fijngehakt
  • 1 blikje (150 g) maïskorrels, uitgelekt
  • sap van 1⁄2 citroen
  • peper en zout
  • 2-3 rijpe avocado’s, vruchtvlees in
  • 8 parten gesneden
  • 4 maïstortilla’s
  • 2 el crème fraîche
  • eventueel wat chipotle sauce

Extra nodig

• Grillpan

Bereiding

Roer de komijn, gehakte knoflook en een scheutje olie door elkaar in een kom. Voeg de biefstuk toe en laat het vlees een half uur in de koelkast marineren. Maak ondertussen de maïssalsa. Meng hiervoor de ui, tomaat, chilipeper, koriander (houd wat achter voor de garnering), maïs en het citroensap door elkaar en breng de salsa op smaak met peper en zout.

Verhit de grillpan tot hij goed heet is. Druppel een beetje olie over de stukken avocado en gril ze aan beide kanten 1-2 minuten (zonder te verschuiven) tot ze mooie grillstrepen hebben. Haal de biefstuk uit de marinade en bestrooi met peper en zout. Gril het vlees, afhankelijk van de dikte en de gewenste gaarheid, 3 minuten per kant in de hete grillpan.
Neem het vlees uit de pan, dek af met aluminiumfolie en laat een paar minuten rusten. Verwarm de tortilla’s volgens de gebruiksaanwijzing en leg ze op de borden. Snijd het vlees in plakjes en verdeel het over
de tortilla’s. Schep de avocado, maïssalsa en een beetje crème fraîche erop en druppel er eventueel wat chipotle sauce over. Garneer met wat extra koriander.
TIP: De biefstuk kun je ook vervangen voor garnalen, verse tonijn of kipfilet.

Dit recept komt uit het boek Aan  tafel! van Kerk in Actie. Kerk in Actie steunt in Guatamala hun partnerorganisatie Redpaz. Redpaz is een kleine doopsgezinde organisatie die zich inzet voor een vreedzame samenleving in Guatemala. Ze geeft cursussen aan mensen die conflictsituaties binnen gezinnen, gemeenschappen en kerken op willen lossen. De Bijbel speelt hierbij een belangrijke rol.