Bannock

Vandaag het recept van Bannock: Iers brood voor het Michaelsfeest

Op 29 september viert men ten westen van ons (Engeland, Schotland, Ierland, VS en Canada) nog steeds het Michaelsfeest, ter ere van de aartsengel Michael. Het feest is in de plaats gekomen van voorchristelijke feesten rondom het begin van de herfst. Vroeger vierde men het ook in Nederland, maar dat gebruik is helaas verloren gegaan. In antroposofische kringen echter, is er hernieuwde aandacht voor gekomen. Dus misschien ook leuk voor jou om er wat mee te gaan doen!

Het ronde brood dat aan beide kanten gebakken wordt, om een wiel voor te stellen dat de zon helpt om te blijven draaien, is er een voorchristelijk overblijfsel van dat nog steeds populair is. Het is bovendien een makkelijk en snel brood: het wordt zonder gist gemaakt en hoeft niet te worden doorgekneed. Het kan ook gemakkelijk buiten op het open vuur gebakken worden, waarschijnlijk gebeurde dit vroeger. De Ierse variant wordt met karnemelk gemaakt. Wist u dat de Indianen in Noord Amerika dit brood van de Ierse immigranten hebben ‘geadopteerd’?

Nodig voor 1 brood:
Bannockmk
Zet de oven op 200 graden. Doe de bloem in een kom, en meng met de suiker, het zout, het soda/bakpoeder, 2 eetlepels van de boter of olie en de rozijnen. Voeg dan langzaam aan de karnemelk toe en kneed even door totdat er een soepele bal van ontstaat.

Besmeer een koekenpan die in de oven kan, of anders een springvorm in nog wat van de olie/boter en leg daar het deeg in. Bak het brood op een zacht vuurtje ongeveer 5 minuten, smeer nog wat olie/boter op de bovenkant en zet het brood dan weer in de oven. Haal het brood er na ongeveer een kwartier weer uit en keer het dan om. Zo worden beide kanten knapperig. Na ongeveer weer 10 minuten is het brood dan gaar. Hoe weet je dat? Haal het brood uit de oven (gebruik alsjeblieft een pannenlap, het handvat is loeiheet!) en klop er even op. Als het een beetje hol klinkt, is het gaar.

Voeg naar believen nog andere ingrediënten toe, zoals kaneel, kruidnagel, allspice, speculaaskruiden. Of, voor een nog verantwoordere variant gebruik je voor een deel volkorenbloem, speltmeel of rogge. Dan heb je misschien wel iets meer of minder karnemelk nodig.

Snijd het brood in taartpunten en besmeer het nog warme brood met lekker veel boter. Een ware traktatie!

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
27 september 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief