Seizoensrecept: Meloen met portsiroop

eenvoudig | bereiding 20 minuten

De meloenen zijn weer volop te krijgen. Hoogste tijd dus om er iets creatiefs mee te doen! Ouderen onder ons herinneren zich misschien nog het voorafje dat je vroeger wel eens kreeg: een halve meloen met een scheutje port. Daar heb ik een moderne invulling aan gegeven. Het smaakt verrukkelijk en echt iedereen kan het maken. Het gerecht valt of staat wel bij een goede meloen. Hoe herken je die? Hij moet geen bruine plekken hebben, maar wél rijp. Dus: als je op de bovenkant drukt, bij de aanhechting, moet dat een beetje zacht zijn. Ook moet de meloen lekker ruiken. Snuffel er dus gerust aan: op diezelfde plek, bij de aanhechting. Ruik je een fruitige meloengeur, dan heb je hele grote kans dat je een lekker exemplaar te pakken hebt.

Meloen met portsiroop
Dit recept heb ik zelf bedacht en het hele gezin genoot ervan. Het is feestelijk en gemakkelijk te maken. In plaats van rauwe ham is Ganda- Parma- of Serranoham misschien nog wel lekkerder (zelf gebruikte ik Ganda-ham).

Dit heb je nodig:

Meloen met portsiroop MK

Doe 2 dl. port met de basterdsuiker en het sap van de halve citroen in een pannetje. Hoe breder de pan, hoe sneller de siroop gemaakt is. Ruby port met witte basterdsuiker geeft een wat rodere siroop. Ik gebruikte Tawny met donkere basterdsuiker, dat geeft een bruine siroop.

Breng het mengsel zachtjes aan de kook en laat het inkoken, terwijl je af en toe roert, totdat je met een pollepel er wat moeilijker doorheen komt. Het is dan ongeveer tot de helft ingekookt. Zet het vuur uit en laat het afkoelen.
Is het dan nog te vloeibaar? Nog even terug op het vuur doen. Is het té stroperig? Giet er dan nog een heel klein beetje port bij en roer goed door.

Snijd de meloen in partjes, rol de ham om de partjes of drapeer de ham ernaast en slinger er met een lepel sliertjes siroop over.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
19 juli 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief