Eggs Benedict: speciaal recept voor Vaderdag

Vandaag een heerlijk recept voor morgen: Vaderdag!

Vaderdag werd voor het eerst gevierd in 1910. Met recht kunnen we inmiddels spreken van een traditie. Het wordt gevierd op de derde zondag in juni. In de jaren ’30 wordt het feest – dat in de Verenigde Staten is ontstaan – geïntroduceerd in Nederland.

De vader staat die dag centraal. En dat begint natuurlijk met een heerlijk vaderdag-ontbijtje. Dit (eveneens Amerikaanse) recept is niet heel gemakkelijk – kleine kinderen hebben beslist de hulp nodig van een ouder. Maar ik weet zeker dat vaders er van zullen genieten! En we maken het meteen maar voor het hele gezin.

Nodig voor 4 personen:

2 beschuitbollen

6 eieren

4 plakken ham

125 gram koude boter

2 el. azijn

1 citroen

Peper en zout

Zet een grote koekenpan klaar, een steelpannetje, schuimspaan, garde, opscheplepel en een volle waterkoker. Zet de borden vast op het aanrecht en zorg dat de tafel al is gedekt. Zodra de eitjes klaar zijn wil je meteen aan tafel kunnen! Zorg ook voor wat keukenrol.

Zet de oven op grillstand (of gebruik een broodrooster) en kook een kleine liter water in de waterkoker. Leg de plakken ham vast klaar en vouw ze vast zodat ze straks mooi op de beschuitbollen passen. Maak van elke beschuitbol twee dunnere bollen.

Doe de dooiers van 2 eitjes in het steelpannetjes met de azijn.

Doe het gekookte water in de koekenpan tot je 3 cm. water hebt. Zet het vuur hoog totdat het water weer kookt in de koekenpan. Dan zet je het vuur laag en tikt er voorzichtig vier eitjes in. Na 1 minuut zet je het vuur uit en laat je de eitjes nog rustig 9 minuten nagaren.

Zet het vuur voor het steelpannetje nu heel zachtjes en voeg de koude boter, die je in stukjes snijdt eraan toe. Klop met een garde goed door, totdat je een vla-achtige dikte krijgt.  Dat duur ongeveer 5 à 6 minuten. Zet het vuur uit en breng op smaak met peper, zout en een beetje citroensap. Voilà je hebt een echte Hollandaisesaus gemaakt!

Nu doe je de beschuitbollen 2 minuten onder de grill of in de broodrooster.

Zodra de eitjes klaar zijn, met een schuimspaan er uit vissen en droogdeppen met wat keukenrol.

Leg op het bord een beschuitbol, doe daarover het gepocheerde ei, wat peper en zout, dan de plak ham en maak het af met een flinke lepel Hollandaise saus. Een hele fijne Vaderdag toegewenst!

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
14 juni 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief