Voor de vastentijd: Vis ‘en papillotte’

Tijdens de vastentijd - tussen carnaval en Pasen - staan Christenen stil bij het leven en de dood van Jezus. Tijdens deze periode werden zij geacht om - in navolging van Jezus - weerstand te bieden aan hun aardse verleidingen. Daaronder vielen ook vlees en andere dierlijke producten zoals boter, melk, kaas en eieren.

De protestanten hebben dit gebruik afgeschaft, de katholieken doen er soms nog wel aan en de orthodoxe christenen houden zich hier nog wel (min of meer) strikt aan. Protestanten gebruiken deze periode wel als een meer algemene periode van inkeer en bezinning.

Vasten

Ook wanneer je niet bent opgegroeid met de gewoonte om te vasten vanuit religieus oogpunt, kan het geen kwaad om een periode in het jaar te gebruiken om soberder te eten en je te proberen te onthouden van je slechte gewoontes. Dat kan op het vlak van eten zijn (snoepen, alcohol), maar ook bijvoorbeeld veel televisiekijken.

Het kan wat mij betreft ook geen kwaad om eens 40 dagen (wat vaker) zonder vlees en zuivel te doen, zeker niet nu we steeds meer beseffen dat vleesconsumptie een behoorlijke ecologische voetafdruk achterlaat op onze aarde. Denk daar eens aan bij het boodschappen doen. De vastenperiode is bij uitstek de periode om seizoen producten te kopen, liefst biologisch geteeld, of uitsluitend spullen die niet veel hebben gereisd.

makkelijk | voorbereiding 5 minuten | 20 minuten in de oven

Nodig per persoon:

Ingredienten Vis en papilotte

* filet zoals kabeljauw, zalm, witvis of een heel visje zoals forel

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Maak een kuipje van het aluminiumfolie of het bakpapier. Leg daarin de vis (een hele of een filetje, of in stukken gesneden), een scheutje olijfolie of een klontje boter, wat witte wijn of Noilly Prat en wat kruiden.

Voeg eventueel nog wat groenten zoals prei of worteltjes en zelfs licht voorgekookte aardappeltjes erbij, en vouw het pakketje dicht.

Laat het afhankelijk van de dikte van de vis en de soort groenten ongeveer 20 à 25 minuten op ongeveer 160 graden gaar worden in de oven. Serveer in het folie of het papier op het bord.

2 comments on “Voor de vastentijd: Vis ‘en papillotte’
  1. Avatar m. schreef:

    met dit recept is de verleiding van vlees makkelijk te weerstaan

  2. Avatar Anja schreef:

    Ik ben vegetariër maar eet wel af en toe vis. Sober leven (consuminderen) ligt mij ook wel, niet alleen in de vastentijd maar over het algeheel. Dit recept past daar heel goed bij. Dank daarvoor.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
8 maart 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief