Reken deze zomer af met FOMO

Je bent in gesprek met een vriendin en ondertussen hoor je de telefoon piepen in je tas. Wat doe je? Lukt het je met aandacht bij het gesprek te blijven? Of jeuken je handen om de telefoon te pakken en te checken wat je gemist hebt?

Altijd bereikbaar zijn uit angst iets leuks te missen. Dat is in het kort gezegd FOMO: the Fear Of Missing Out. Het lijkt vooral een fenomeen te zijn waar jongeren (12-18) last van hebben. FOMO hangt sterk samen met het intensieve gebruik van de smartphone. Denk aan: steeds weer je telefoon pakken om Facebook of Instagram (of: vul maar in) te checken, te zien of je whatsappjes hebt, of er mailtjes zijn. Klinkt dat bekend? Jep, ook oudere jongeren 🙂 of mensen van middelbare leeftijd kunnen erg in de greep zijn van de digitalisering. En waarom? Precies! Uit angst iets te missen. 

Nieuwe rituelen 

Sinds de smartphone er is, zijn er ongemerkt allerlei nieuwe rituelen in ons leven geslopen. Pak jij ’s ochtends ook als eerste de telefoon om even de tijdlijnen langs te scrollen om te zien wat je gemist hebt? En wanneer leg je de telefoon echt weg ’s avonds? Pas vlak voor je gaat slapen? Want ‘stel je voor dat je iets mist’? 

Hoe zit het met jouw FOMO?

Het lijkt misschien onschuldig, maar FOMO heeft nare bijwerkingen. Denk aan concentratieverlies,  slecht kunnen slapen, stress en gevoelens van ontevredenheid. Wil je dus een echt ontspannen vakantieperiode? Reken dan af met die angst om van alles te missen. 

Deze tips helpen je op weg

Voor de ontkenners: Check je gebruik! We zijn vaak goed in het bagatelliseren van ons telefoongebruik. ‘Nee joh, dat valt best mee met mij’. Maar neem eens de proef op de som en installeer een app zoals ‘moment’, ’space’ of ‘forest’ Die houden bij hoe vaak je je telefoon pakt en soms kun je ook inzien welke programma’s of social media je het meest checkt. 

Voor als je iets wilt veranderen aan  je social media verslaving. Kies 1 of 2 momenten op de dag waarop je je sociale kanalen checkt. Zoals we ook om moesten leren gaan met onze mailboxen op kantoor, zo moeten we ook om leren gaan met het checken van onze telefoon.

Voor de radicalen: Ga offline deze zomer. Ben je het zat door je telefoon geregeerd te worden, en wil je zelf weer het heft in handen nemen? Ga dan Cold Turkey en zet je telefoon op vliegtuigstand, of laat ‘m thuis wanneer je op vakantie gaat. Echt, het kan. Nog maar twee decennia terug redden wij ons ook best zonder voortdurend bereikbaar te zijn.

In hoeverre ben je bang dingen te missen wanneer je je telefoon niet steeds checkt?

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
1 augustus 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief