Dit is waarom René van der Gijp de plank zo mis slaat

Met verbazing zag ik op YouTube de parodie voorbijkomen van René van der Gijp in Voetbal Inside over transgenders.

Tekst gaat hieronder verder

Bo van Spilbeeck

Van der Gijp haakte met zijn parodie in op de mededeling van VTM-journalist Boudewijn Van Spilbeeck dat hij voortaan als vrouw door het leven zal gaan. Bo van Spilbeeck vertelde vorige week super gelukkig te zijn. “Het is een geweldig gevoel dat ik nu mezelf kan zijn op het werk”, zei ze op de radio.

Renate van der Gijp

Bij Voetbal Inside kondigde Johan Derksen quasi-serieus aan dat er een belangrijke mededeling kwam, waarop René van der Gijp vertelde voortaan als Renate door het leven te willen gaan. Na het reclameblok zat hij vervolgens verkleed als vrouw aan tafel, tot hilariteit van vooral Johan Derksen. Deze zei dat we toch niet moeten gaan doen alsof dit normaal is.

Protest

Daarover brak een storm van protest los, wat ertoe leidde dat RTL met de programmamakers in gesprek wil. gisteravond namen Van der Gijp en Derksen ruimschoots de tijd in hun programma om hierop te reageren.

Tekst gaat hieronder verder

Niet om het smakeloze

Wat was er nou zo erg aan de grap van Van der Gijp? Smaken verschillen, allicht. En dat de grappen in Voetbal Inside vaker smakeloos zijn, dat zullen velen beamen. Maar waarom ging dit voor veel mensen echt te ver? Waarom gaat het mij te ver?

Van der Gijp geen slachtoffer

Ik vind het te gemakkelijk van Derksen om dit af te doen als ‘selectieve verontwaardiging’ en een doelgerichte poging om de programmamakers te pakken op een opmerking. Van der Gijp leek de handdoek in de ring te gooien. Over drie maanden loopt zijn contract toch af. Zo’n slachtofferrol past de heren niet, kom op!

Niet normaal gevonden

Waar ging Van der Gijp echt de mist in? Dat zit hem er niet in dat hij deze mensen niet zou respecteren. Want ik geloof echt wel dat hij niets tegen transgenders heeft, en ook niet tegen homo’s, waar hij eerder grappen over maakte. Waar hij de mist in gaat is dat hij de norm maakt van wat hij ‘normaal’ vindt.

Zo was het meest kwetsende van zijn eerdere vermeende ‘homofobe’ uitspraken niet eens dat hij grappen maakte, maar dat hij veronderstelde dat er nauwelijks homo’s in de voetballerij voorkomen. Ik kan niet staven met onderzoek dat het wel zo is, maar waarom niet? En de veronderstelling van Van der Gijp is nergens op gebaseerd. Hooguit op een onderbuik gevoel van wat ‘normaal’ is. En wat niet normaal is, is gek, en mag je blijkbaar voor gek zetten.

Tekst gaat hieronder verder

Normaal de norm?

Als normaal is dat wat in de regel het meeste voorkomt, dan zijn er heel veel mensen en hun geaardheden en levenswijzen niet normaal. En dat is helemaal niet erg. Het is wel erg als je de norm gaat afleiden van wat normaal is. Als mensen die anders zijn er dus niet mogen zijn en onderhevig aan spot worden gemaakt. ‘Doe normaal man’ lijkt de norm te zijn waarmee we alles wat afwijkt van die norm belachelijk mogen maken.

Wie is normaal

Ik zou voor geen goud normaal willen zijn. Ik ben het volgens mij ook niet. De heren zouden met gemak gehakt van me kunnen maken – al moet ik niet de illusie hebben dat ze zich ook maar iets aantrekken van wat ik hier blog. Wie is er overigens normaal? Het is maar net welke norm je stelt, waar je naar kijkt, als je bepaalt wat normaal is.

Niet normaal norm in de bijbel

Ik geloof dat God juist een voorkeur heeft voor wie niet normaal is. Hij moet het in de bijbel hebben van mensen die op de een of andere manier afwijken van de norm. Of het nu gaat om profeten, die niet meepraten maar durven tegen te spreken; of dat het gaat om mensen met een bijzondere levenswijze – denk aan Simson en Johannes de Doper; of vrouwen die hun eigen abnormale rol spelen – denk aan Tamar, Rachab en Maria Magdalena; en alle mensen die Jezus juist aandacht geeft: de zieken, de uitgeslotenen: in zoveel verhalen laat de bijbel zien dat het goede juist naar voren wordt gebracht, verdedigd en zelfs belichaamd wordt door wie niet normaal doet, niet volgens de algemene norm handelt.

Zalig

Ik hou van abnormale mensen. Ja, ze kunnen je onzeker maken, omdat ze anders doen dan je gewend bent. Ze kunnen je ook steeds weer verrassen en je dichter bij het leven, dichter bij God, brengen. Met de zaligsprekingen van Jezus zouden we kunnen zeggen: ‘Gelukkig de mensen die niet normaal zijn, zij zullen God zien.’ En dat sluit geen mensen buiten, maar het sluit iedereen in. Want heb je ooit een normaal mens gezien? En, beviel het?

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
6 februari 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief