MENUMENU

In dezelfde richting kijken

Geesje is het volledig met Antoine de Saint-Exupéry eens als het over de liefde gaat.

Aimer ce n’est pas se regarder l’un l’autre, c’est regarder ensembe dans la même direction.
-Antoine de Saint-Exupéry

Liefde is niet zomaar naar elkaar kijken, het is samen kijken in dezelfde richting.

Deze quote van Antoine de Saint-Exupéry vond ik heel mooi. De tekst is prachtig, maar daarnaast is Antoine een bijzondere schrijver voor mij, zijn boek Le Petit Prince heb ik ooit met Frans moeten lezen en het boek betoverde me, een prachtig verhaal (het is ook verfilmd) met wijze levenslessen. Vandaar dat Antoines quote er meteen uitsprong. Met mijn middelbare school Frans kon ik de strekking er wel van begrijpen. De vertaling is: Liefde is niet zomaar naar elkaar kijken, het is samen kijken in dezelfde richting.

‘Dat stuk verliefdheid, dat verbleekt met de jaren’

Ik ben nu bijna tien jaar getrouwd, de heftige verliefdheid van het begin heeft plaatsgemaakt voor liefde. En ik ben het helemaal eens met Antoine. Het naar elkaar kijken, gewoon minuten lang naar elkaar kijken, dat stuk verliefdheid, dat verbleekt met de jaren. Daarvoor in de plaats komt dat je een team wordt, dat je samen ergens voor gaat. Dat je samen dezelfde richting op wilt. En soms wil je allebei iets anders, maar dan maakt de liefde dat je toch met de ander meekijkt in diens richting.

Meekijken

Ik geloof dat het met God ook zo werkt. Als je van God houdt, wil je graag met hem in dezelfde richting kijken. Je wilt zien wat voor hem belangrijk is en daarbij aansluiten. En aan de andere kant kijkt God met je mee in de keuzes die je zelf maakt, vanuit liefde en oprechte interesse. Met elkaar mee kijken en ook samen je gezamenlijke richting bepalen, ik denk dat dat in iedere betekenisvolle relatie van belang is. Vooral op momenten dat je eigen keuzes maakt, is het zo belangrijk om te weten dat er iemand is die met je meekijkt. Niet met een rood potlood in de hand, om af te strepen wat je fout doet, maar om je te stimuleren, te helpen, te ondersteunen, te beschermen wanneer nodig.

En zoals je met Valentijn een mooie bloem of een kaartje geeft aan je geliefde, zo geven we elkaar ook bloemen bij een prestatie, bij een diplomering, een nieuwe baan, een nieuw huis, een overwinning. Moeten we elkaar niet ook een lief briefje of een bloemetje geven voor onderweg. Om aan te moedigen, om te laten weten dat we mee kijken in elkaars richting.

 

Een reactie op “In dezelfde richting kijken
 1. kleeblatt schreef:

  Dat was weer een mooi verhaal Geesje, ben al zo lang getrouwd, zo dat ik de tekst heel goed begreep.Groetjes van Maria.

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
14 februari 2016

[views]
Kaarsjes:
 •  

  Bobbie Athena

  Ik hoop dat jouw leven heel mooi en heel lang en heel gelukkig en heel goed mag zijn
 •  

  T.

  Een kaarsje voor T., die vandaag toetsen heeft waar ze zo vreselijk tegenop ziet maar die ook zo ontzettend belangrijk zijn voor wat ze heel graag wil! Dat ze geen last van faalangst zal hebben, maar de toetsen gewoon zal maken op basis wat ze kan en weet. Want dan haalt ze ze ongetwijfeld!
 •  

  Willie

  Ik wil een kaarsje branden voor Willie en Jan, die door een moeilijke tijd heen gaan en wel wat licht en de Lichtbron kunnen gebruiken.
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars