Rij vooral door groen – over de liefde

Ik had dit weekend de bruiloft van het jaar! Dat zeg ik nu, want in juli heb ik er weer één en dat belooft ook een geweldige te worden. Maar deze bruiloft was prachtig, heerlijk weer, lekker buiten in een boomgaard, live muziek, spelletjes doen, een ijscoman en een hele boel mooie mensen bij elkaar. Tot in de kleine uurtjes dansen onder de sterren en midden in de nacht het bruidspaar naar huis rijden. Wat een feest. Zo’n dag gaat natuurlijk over, staat bol van, de liefde. De liefde van dit bruidspaar voor elkaar, hoe ze elkaar leerden kennen, de liefde die groeide. Ook de liefde van twee mooie gezinnen die verbonden raken. En de liefde van vrienden onder elkaar, bij een kampvuur.

Stoplichtregels

Er was ook een kerkdienst, een Anglicaanse zelfs. Waar mooie woorden over liefde gesproken werden. En niet alleen over de liefde van dit paar, maar ook over de liefde van God. Er werd gesproken over Gods liefdevolle geboden. En de dominee had daar een prachtige oneliner bij die ik jullie niet wil onthouden: Gods liefde zegt niet: rij niet door rood! Gods liefde zegt: rij vooral door groen! En die bleef best wel hangen. Ik kon nergens een pen vinden, dus typte de zin heel stiekempjes in mijn telefoon. Daar wilde ik wel verder over nadenken.

Toen ik opgroeide in de kerk, werden de tien geboden geoefend, Gods geschreven regels. En er kwamen nog een aantal ongeschreven regels bij, waarvan ik aannam dat ze ook van God kwamen, maar die ik later nooit in de Bijbel terug heb kunnen vinden. God zegt doe dit niet, doe dat niet, zus niet en zo niet. En dat nam ik best serieus allemaal. Toen ik ouder werd leerde ik dat God in het nieuwe testament, het stuk van de Bijbel vanaf Jezus’ geboorte, zegt dat de enige regel is: Heb God lief met alles wat in je is en heb je naaste lief zoals jezelf. De regel waarin alle voorgaande regels samen vallen. En zo wordt Gods liefde dus geen rij-niet-door-rood-liefde meer, geen regeltjes met wat je allemaal niet mag, maar een rij-vooral-door-groen-liefde, waar je je laat leiden door wat goed is, door de liefde zelf. Is dit liefdevol, voor God, mijn naaste en mezelf? Dan mag het.

Wat echt liefdevol is

De regels zijn eigenlijk niet veranderd, want ‘rij niet door rood’ betekent hetzelfde als ‘rij vooral door groen’. Maar toch komt het heel anders over. Je hebt zelf de verantwoordelijkheid om uit te zoeken, echt te voelen, wat goed is. Gelukkig wil God je daarbij helpen, als je hem toelaat om je te leiden, werkt Hij door in je gedachten en ga je aanvoelen wat God is, wat echt liefdevol is.

Oranje

En oranje? Ik leerde van mijn rijleraar om altijd te stoppen voor oranje, behalve als je dat niet meer veilig kunt. Ook hier geldt, is het liefdevol voor mijn naaste die ik kruisen ga als ik hier nog door oranje rijdt? Of: is het liefdevol voor mijn naaste die hier nu achter mij rijdt als ik nu keihard om mijn rem ga staan… Dus: rij vóóral door groen, omdat het veilig en liefdevol is, voor jezelf en voor de ander.