Riphagen: misdaadfilm en oorlogsdrama ineen – Weekendtip

Een suggestie voor leuke dingen. Een idee om te doen, lekker alleen of met anderen. Eigenlijk willen we dat soort tips altijd wel horen! MijnKerk.nl zocht daarom verschillende tips op en iedere zaterdag zullen we er een met je delen! Vandaag brengen we een film onder je aandacht.

Riphagen

Het is geen romantische comedy of een fijne familiefilm. Natuurlijk mag je je best uitgebreid installeren in een hoekje van de bank en ook mag je kaarsjes aansteken. Maar Riphagen is geen gezellige film, het is een misdaadfilm en oorlogsdrama ineen.

Riphagen gaat over Andries Riphagen, de grootste oorlogsmisdadiger die Nederland ooit gekend heeft. De crimineel uit de Amsterdamse onderwereld vult tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn zakken door met de Duitsers samen te werken. Hij verraadt Joodse onderduikers door hun al hun geld en juwelen af te pakken. Hij schaadt hun vertrouwen met de belofte ze te beschermen maar ze vervolgens te verraden voor wat geld. Ongeveer tweehonderd Joodse Nederlanders zijn door zijn toedoen de dood ingejaagd.

Jeroen van Koningsbrugge speelt Riphagen

Hoofdrolspeler Jeroen van Koningsbrugge speelt Dries Riphagen. En dat doet hij goed, vond ik. Hij zet hem geloofwaardig neer. Jeroen van Koningsbrugge speelt een charmante en goedgebekte Dries Riphagen die iedereen in weet te palmen.
Dat Riphagen soms bluft en behendig manoeuvreert tussen de hem wantrouwende Duitsers, maakt dat je je toch een beetje in Riphagen kan verplaatsen. Profiteurs zoals Riphagen waren er meer, hij is niet de enige die zijn Joodse landgenoten hielp oppakken.

Heb jij hem al gezien?

Misschien ben jij wel naar de bioscoop geweest toen Riphagen in 2016 uitkwam. Hoe vond je hem?
Nu de film ook op Netflix staat, ben ik hem gisteren gaan kijken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik films over de oorlog meestal niet graag kijk, maar deze wilde ik toch wel zien. En ik ben blij dat ik dat gedaan heb, want hij is anders dan de films over de Tweede Wereldoorlog die ik tot nu toe gezien had.

 

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
4 november 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief