Rituelen thuis (Week van de opvoeding)

Hoe kun je in dagelijkse of jaarlijkse rituelen geloof samen met (je) kind(eren) geloof beleven? Hieronder geven we je tips om te bidden en te zingen met jonge kinderen en rituelen om samen met oudere kinderen te doen.

Tips bidden & zingen met jonge kinderen (0-3 jaar)

  • Begin de dag of het ontbijt met een ochtendlied. Het maakt jou en je kind bewust van wat God elke dag weer geeft.
  • Maak een fotoboekje van familieleden. Laat je kind kiezen voor wie jullie vandaag gaan danken en bidden. Bijvoorbeeld ‘Dank U wel voor onze lieve oma. Wilt U voor haar zorgen?’.
  • Sluit de maaltijd af met een lied. Wanneer je niet van zingen houdt, kun je ook luisteren of meezingen met een kinderlied op cd of YouTube.
  • Heb je behoefte aan afwisseling in liederen? Zoek een aantal liederen uit en stop ze in een map. Plak bij elk lied een plaatje, zodat je kind de bladzijde herkent. Laat je kind elke dag een lied kiezen om samen te zingen.
  • Vraag je kind waarvoor het wil bidden, en bid hier samen voor.
  • Speel je zelf een instrument? Geef je kind een eigen instrumentje en maak samen muziek. Houd je meer van dansen en bewegen? Zet een vrolijk muziekje aan en maak bewegingen op de muziek.

Meer ideeën nodig? Lees ‘Bidden en zingen met jonge kinderen’  uit Voorleven (0-3), in gesprek over opvoeden en geloven. Met diverse werkvormen en gespreksvragen om met een aantal ouders over in gesprek te gaan.
Meer info vind je hier.

Rituelen thuis voor oudere kinderen (4 jaar en ouder)

  • De avond voor de verjaardag van het kind kijk je terug op het afgelopen jaar en maak je een woordspin of tekening van het afgelopen jaar. Wat waren de hoogtepunten, wat was er moeilijk. Bid en dank voor het afgelopen jaar met elkaar. Bewaar het lijstje voor later. Je kunt dit elk jaar opnieuw doen. Bijbeltekst: Psalm 90:1-2
  • Maak een gezamenlijk gebedstafelkleed. Het tafelkleed start blanco en gebruik je bij de avondmaaltijd. Ieder gezinslid mag, voor of na de maaltijd, een persoonlijk gebed op het kleed schrijven. Probeer elke dag het kleed op een andere manier over de tafel te leggen, zodat niet elke dag dezelfde persoon bij dezelfde plek van het kleed zit. Jullie kunnen ervoor kiezen om elke avond na het eten één van de gebeden hardop te bidden. Als je gebedstafelkleed vol is, kan je ‘m bewaren. Schrijf de datum erbij, het is mooi om het gebedstafelkleed later nog eens terug te lezen en in de tijd en context te kunnen plaatsen. Bijbeltekst: Psalm 90:1-2, 9-12 en dan opnieuw 1-2.
  • Maak een niet-storen plekje in je huis en/of tuin. Als een gezinslid even alleen wil zijn kan hij zich daar terugtrekken. Zonder te hoeven praten. Om te luisteren naar de stilte. Om God te zoeken. Te bidden. Vragen, belevenissen, twijfels bij Hem neer te leggen en stil te worden. Richt het plekje in naar jullie smaak, met bijvoorbeeld een klein beeldje of kruisje, mooie  bloemen, beschutting biedende struiken, kiezelstenen of keien (voelen fijn in de hand, of onder de blote voeten) en/of een grote kei met daarop een bijbeltekst. Bijbeltekst: Lucas 6:12.

Deze doe-tip is afkomstig uit Geloven met plezier, meer dan 100 leuke ideeën voor jou en je kind. Het boek is hier te bestellen. 

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
4 oktober 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief