MENUMENU

Rituelen voor het leven

Afgelopen week keken mijn man en ik foto’s van de geboorte van onze oudste dochter. Soms zie je op een foto iets dat je niet kunt zien op het moment dat je het beleeft. Op die manier is foto’s kijken voor mij een ritueel dat me helpt om mijn leven betekenis te geven.

De foto die me het meest treft, is een foto waarop mijn stervende oma glimlacht naar onze langgekoesterde en eindelijk ontvangen baby, haar eerste achterkleinkind. Mijn oma moest stoppen met dialyseren en raakte daardoor langzaam in coma. Steeds vaker reageerde ze niet meer op onze gesprekken. Maar ons actief lachende meisje boven haar bed zorgde voor een onvergetelijke glimlach. En terwijl ik op dat moment vooral verdrietig was, ervaar ik nu hoop als ik naar deze foto kijk.
In de generatie van mijn oma moest vroeg en hard gewerkt worden en was er vaak maar weinig aandacht voor emoties. Maar juist in de kwetsbaarheid van haar laatste levensjaren kwam er ruimte voor een lach die de ogen bereikt. Een prachtig geschenk van God.

Deel jouw ritueel

Foto’s maken en bekijken, is voor mij een ritueel dat me helpt om stil te staan en mijn leven betekenis te geven. Komend jaar publiceren we op MijnKerk.nl regelmatig persoonlijke verhalen over rituelen voor het (dagelijks) leven, zoals een kaarsje aansteken, een dagboek bijhouden, je kindje dopen of opdragen, een dagelijks rondje met de hond of… het ritueel dat jouw leven betekenis geeft.

Wil jij bijdragen aan deze rubriek schrijf dan een persoonlijke verhaal van maximaal 400 woorden en mail dat naar hoofdredacteur Adrie Stemmer.

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
3 maart 2015
Kaarsjes:
 •  

  Vluchtelingen.

  In gedachten en gebed denk ik aan hen die gevlucht zijn terwijl ik de kaars ontsteek. Leg het in gebed neer in de hand van God.Heer wees met hen die een moeilijke weg gaan vol onzekerheid in hun bestaan. Heer ik vraag u om kracht om moed en vertrouwen. Heer ontferm u over hen en allen om hen heen wees hen en ons nabij help ons op de weg die wij gaan amen.
 •  

  Jula en haar vader, moeder en broertje

  troost en kracht in het leven zoals het gegeven is.
 •  

  Mezelf

  Voor een tweede kindje... En vertrouwen dat God voor mij zal zorgen. Dat er niet weer opnieuw complicaties zullen zijn. Heer ik bid u om.een wonder. Ontferm u over ons!!!
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars