Van Persie: de man die wij verwachten? 3 Bijbelse beelden

Er is veel aandacht voor de komst van voetballer Robin van Persie naar zijn oude club Feyenoord. De verwachtingen van hem zijn hooggespannen. Bij mij komen drie bijbelse beelden op bij zijn terugkeer bij Feyenoord.

1.Messias

Het is van alle tijden dat we iemand verwachten die voor een doorbraak zal zorgen: die vrede kan brengen, de armoede kan bestrijden, het milieu kan redden, maar ook in het klein: die leraar die de juiste snaar weet te raken bij die ‘moeilijke’ leerling, een dominee die de juiste woorden vindt in een crisissituatie, en: een voetballer die een voetbalclub gaat redden. Aan Johannes de Doper vragen de mensen: ‘Bent u de messias die zou komen? Of moeten we wachten op iemand anders?’ (Lucas 7: 19).

Bij Van Persie zijn natuurlijk de vergelijkingen met Dirk Kuijt gauw gemaakt. Kuijt was de voetballer die de geschiedenis ingaat dat hij ‘in zijn eentje’ het kwakkelende Feyenoord op sleeptouw nam en ‘in zijn eentje’ ervoor zorgde dat Feyenoord kampioen werd vorig seizoen. Kunnen de verwachtingen van Van Persie nog hoger gespannen zijn? We gaan het afwachten. Feit is dat het mensenwerk blijft. Net als bij voetballers is het ook bij andere mensen van wie we veel verwachten belangrijk dat we ze nooit op een te hoog voetstuk plaatsen. Er is al een zoon van God.

2.Wijze

Net als bij Dirk Kuijt, wordt Robin van Persie een soort mentorrol toegedicht. Een oudere speler die het jonge team mee op sleeptouw, zijn ervaringen met hen deelt, en hen mentaal sterker laat worden. ‘Wijsheid komt met de jaren’ zeggen mensen vaak. Dat is geen wet, maar levenservaring levert wel veel wijsheid op. In het bijbelboek Spreuken zie je dat wijsheid ook als iets wordt beschouwd dat met de jaren komt. Wijsheid is iets van oudere mensen, van je vader en je moeder. ‘Luister goed! Luister naar je vader en je moeder, luister naar de dingen die zij je leren.’

Toen mijn vader 25 jaar bij zijn laatste werkgever was, hij was toen rond de 60, viel me op dat zijn oudste collega 45 jaar was. En uit de verhalen maakte ik op dat hij een soort mentorrol had gekregen. Bewust had hij niet meer gekozen voor de rol van voortrekker, teamleider, maar voor een rol waarin hij mensen en processen binnen het team begeleidde. Een mentorrol is denk ik daarom ook vaak geen rol van voortrekker zijn, misschien zelfs niet van aanvoerder. Van Persie is een voetballer gebleken die graag op de voorgrond staat; de vraag is of dat past bij de rol die nodig is in het team.

3.Verloren Zoon

En dan is er nog het beeld van de terugkeer van de verloren zoon. Robin van Persie is terug bij Feyenoord, waar hij jaren geleden al speelde. Voetbalclubs verliezen talent aan clubs die meer kunnen betalen, en na een jarenlange zwerftocht langs verschillende topclubs kiezen sommigen ervoor om hun carrière af te sluiten in ‘de woestijn’ (wat nu veel gezegd wordt over Wesley Sneijder) en anderen keren terug bij hun eerste topclub in Nederland. Het heeft iets van het verhaal in de bijbel over de terugkeer van de verloren zoon (Lucas 15: 11-32). Die zoon gaat weg en verbrast veel geld aan van alles. Totdat hij blut raakt en naar huis terugkeert en zegt tegen zijn vader: ik ben het niet meer waard om uw zoon te zijn; als ik maar een plek heb bij de varkens dan heb ik in ieder geval te eten. Maar de vader ontvangt hem met open armen en viert feest vanwege zijn thuiskomst.

Op veel punten is er geen vergelijking te maken met de terugkeer van een topvoetballer, en toch: waar kan een gevierde topvoetballer in de herfst van zijn carrière nog terecht, als hij niet meer fit is, lang geblesseerd is? Dan is het mooi dat een legioen hem met open armen ontvangt en zegt: welkom thuis! Daar past dan ook bescheidenheid bij… We zullen zien hoe Van Persie hiermee omgaat.

 

 

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
23 januari 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief