Sex and the City

Een soort ‘Gooische Vrouwen’ avant la lettre, die vriendinnen van de vrouw van Potifar...

“Zij van Potifar is verliefd op een slaaf, stel je voor, een slááf! Ze is echt de weg kwijt, hoor.”Je ziet ze gewoon voor je: vrouwen uit de vooraanstaande kringen van Egypte die zitten te roddelen over een van hen. Ze laten zich er fijn thee bij inschenken. “Jij nog wat van die zoete amandelen?” “Heerlijk, maar niet te veel, hoor.”

Schoonheid

De Koran (soera 12) vertelt dat de vrouw van Potifar, nadat het geklets haar ter ore is gekomen, de roddelaarsters bij haar uitnodigt op de thee. Op een gegeven moment laat ze Jozef binnen komen zodat ze zelf kunnen zien hoe ongelooflijk mooi hij is. Zijn schoonheid brengt de vrouwen zo van hun stuk, dat ze zichzelf in de handen snijden met de messen waarmee ze hun fruit aan het schillen zijn. “Als jullie er al zo aan toe zijn van hem een uurtje zien”, zegt hun gastvrouw, “hoe denken jullie dan dat het voor mij is? Ik zie hem iedere dag.” De oudtestamenticus aan wie ik dit vertel, glimlacht. “Sex and the City.”

Smeuïg

Hij kende het verhaal niet, zei hij. Als ik vertel dat hetzelfde verhaal in een oude midrasj – een joods commentaar op de Tora – staat, knikt hij. “Dat zien we vaker, dat in midrasjiem dezelfde verhalen staan als in de koran.” Op zich interessant te weten wie leentjebuur gespeeld heeft bij wie. Maar eigenlijk veel interessanter vind ik het dat dit verhaal blijkbaar in bredere kring populair was. Een verhaal met inderdaad dat vleugje ‘Sex and the City’ of ‘Gooische Vrouwen’.
Roddel is van alle tijden. Het is vooral genieten als er smeuïge verhalen over bekende mensen verteld kunnen worden. We leest ze niet, in de wachtkamer van de dokter? Toen de echtgenote van de vooraanstaande Potifar in opspraak kwam, was dat natuurlijk ook smullen.

Gedicht

Het verhaal van de vrouwen die zich in hun handen sneden bij de aanblik van die wonderschone jongen is in de Islamitische traditie vaak afgebeeld. De vrouw van Potifar heeft ook een naam gekregen: Zulaikha. Er bestaan zelfs gedichten die de liefde bezingen tussen Zulaikha en Jozef, die dan Yusuf heet. Een van de beroemdste is van de Perzische dichter Jami (1414-1492). Dat staat alweer veel verder af van Genesis 39 en soera 12.

Maar blijkbaar spraken die Bijbel- en Koranpassages ongelooflijk tot de verbeelding. Ik kan me daar uiteraard alles bij voorstellen…!

Afbeelding: ‘Yusuf and Zulaikha’ by Racinet