Roedelleider

‘De cursus is er niet voor de hond, maar voor zijn baasje!’ Juist, ik weet gelijk waar ik aan toe ben. Ik moet gevormd en gekneed worden tot ‘hond’. Ik moet gaan snappen wat de hond denkt en doet. Ik moet me gaan gedragen als roedelleider! Terwijl de cursusleider praat, denk ik… zou dat ook op mijn cv kunnen?

De puppycursus is voor mij een nieuwe wereld. Ervaren cursusleiders en mede-cursisten die ieder ras kennen en blijkbaar iedere hond aanvoelen. Ik zit en houd Lev, onze Border Terriër pup van bijna 9 weken, op schoot. De eerste les is voor hem overweldigend. En voor zijn roedelleider ook een beetje.

Sowieso is een eerste pup in huis een intensieve ervaring. Mijn hoofd zit er vol mee en ik ben blij dat mijn werk op een wat lager pitje staat. Alles draait de eerste weken om Lev. Een jong dier aan mijn zorg toevertrouwd en waar ik verantwoordelijkheid voor heb. Rust, reinheid en regelmaat voer ik maar in. Lang leve de bench.

Ik ben druk met de zindelijkheidstraining. Na het slapen, na het eten… hup naar de boom en ‘plasje doen’. En overal in de gaten houden… zie ik hem nou door zijn achterpoten gaan? Oh nee, oppakken en naar de boom. Soms hoeft dat niet meer en is het dweilen.

En dan die heerlijke tandjes en nageltjes. Vanaf de eerste dag loop ik met dichte schoenen aan, in en buiten het huis, al is het 30 graden. Want anders kan ik echt niet zijn gedrag negeren en ‘staan als een boom’ om hem te ontmoedigen.

Maarre… wat is het leuk! Het is bijvoorbeeld zo fascinerend dat hij mij in de gaten houdt wanneer hij los in het bos loopt. En bij allerlei verleidingen toch weer naar mij toe komt rennen. Of wanneer hij uitgeput is zijn kop in een klomp legt en in slaap valt. Een mooi moment voor de roedelleider om ook maar even een dutje te doen. Is dit nu een ‘hondenleven’?

0 reacties op “Roedelleider
1 Pings/Trackbacks op "Roedelleider"
  1. […] geschreven voor de website van de PKN die opgezet is als internetkerk en gemeenschap. Zie hiervoor https://www.mijnkerk.nl/roedelleider/  of de link op dit blog onder ‘artikelen, 2015, […]