Routeplanner

Als kind was ik in de veronderstelling dat mijn vader overal de weg wist. Moeiteloos reed hij naar de meest verre oorden.

Ik dacht daar aan toen ik afgelopen weekend in Zeeuws-Vlaanderen moest zijn. Mijn broer en zijn gezin hadden het wel gehad met het weer op de camping en gingen naar huis. De fietsen moesten ook mee terug, dus die zou ik in mijn auto laden.

Geen garantie voor succes

Vol goede moed ging ik ’s ochtends op weg. Omdat mijn eigen auto bij de garage staat, had ik op mijn telefoon een app gezet met navigatie. Anders dan mijn vader doe ik alles met de navigatie. Overigens geen garantie voor succes. Mijn telefoon had bedacht dat de kortste route van Rotterdam naar Zeeuws-Vlaanderen over Antwerpen loopt. Geen rare gedachte, ware het niet dat telefoons tegenwoordig stoppen met internetverbindingen, en dus met navigatie, bij de landsgrenzen.

Te laat

Op de ring Antwerpen had ik door, dat mijn telefoon niet echt meer meedeed aan de reis. Gespeend van ook maar enige topografische kennis nam ik snel de afslag Bergen op Zoom. Dat leek mij wel ongeveer de goede richting. Twee uur te laat kwam ik aan op de camping.

Een dag later ging het in de kerk over psalm 131. Rust vinden voor je ziel.

Rust en ziel. Daar kun je hele verhandelingen over houden. Psychologisch, theologisch, filosofisch, voor elk wat wils. Prachtig allemaal, maar uiteindelijk gaat het om richting bepalen in je leven. We lazen er Mattheus 18 bij. Daar laat Jezus geen enkele twijfel bestaan over wat richting bepalen inhoudt. ‘Als je hand of je voet je op de verkeerde weg brengt, hak hem dan af.’

Grenzen stellen aan dat wat je hindert in je relatie met God. Alleen dan vindt je ziel rust. Betere navigatie kunnen we niet krijgen.