Royal Doulton

Onze buurvrouw heeft een baan, ze is ‘huishoudster’ geworden van de nieuwe bisschop. Ze moet het paleis (lees: groot huis) op orde houden, zorgen dat ‘monsigneur’ iedere middag kan eten met zijn gasten, kortom: het huishouden bestieren.

De vorige bisschop was een vriend van ons, wij aten vaak bij hem in het bisschoppelijk paleis. Onze vriendschap was ontstaan toen hij net bisschop was en wij net de bloemenwinkel hadden geopend. We dachten lang niet altijd hetzelfde, maar we respecteerden elkaar. Ik zag ook dat hij soms een idee moest ‘verkopen’ dat niet helemaal de zijne was.

Hij had een legertje zusters dat hem hielp met het huishouden en administratie.

Er was een bepaalde etiquette, zo spraken we de bisschop, in het bijzijn van andere gelovigen, aan met ‘monsigneur’. Zodra we met z’n drieën waren, noemden we elkaar bij de voornaam. We kusten elkaar ter begroeting en afscheid, maar dat was ook weer moeilijk te rijmen met dat formele ‘monsigneur’.

Het zelfde gold voor de zusters, die behoor je niet te zoenen, maar ik vond het niet meer dan normaal om ze te bedanken voor de avond met twee dikke kussen. Dat konden ze gelukkig waarderen. De zusters werden eigenlijk te oud voor het werk en toen ‘onze’ bisschop vertrok, gingen zij het rusthuis in en kwam onze buurvrouw.

Nu heeft mijn buuf naast haar talloze kwaliteiten ook een nare eigenschap: ze is nogal bruusk in haar bewegingen en als ze bang is om iets te laten vallen, dan laat ze het ook vallen.

Ze heeft wel iets weg van Elizabeth, de buurvrouw van Hyancinth, uit ‘Keeping up appearances’. De buurvrouw drinkt haar koffie ook liever uit een mok dan uit mijn, geërfde, Royal Doulton-servies. Ze zou het laten vallen, wanneer ze de prijs van het kopje hoorde.

In de privé-kapel van Monsigneur staat een vergulde gouden doos, met daarin enkele botresten van een heilige. Moet ik verder nog iets zeggen?

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
10 december 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief