Rugdrager

Geesje maakt bij de preek van Janneke een mooie afbeelding en vertelt waar de preek van Janneke haar aan doet denken: de rugdrager.

Janneke spreekt in haar preek deze zondag over de ontferming van Jezus, de gekruisigde. Dat Hij ons ‘kruis’, de lasten die wij te dragen hebben, van ons wil overnemen. Ik dacht meteen aan een tekst uit de Bijbel, uit Mattheus 11 vers 28-30: ‘Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven. Neem mijn juk op je en leer van mij, want ik ben zachtmoedig en nederig van hart. Dan zullen jullie werkelijk rust vinden, want mijn juk is zacht en mijn last is licht.
Ik zie dat dan meteen voor me, dat ik bij Jezus mijn juk met twee zware emmers water neer mag zetten. Hij neemt het van me over. Hij geeft wat te drinken aan mij, vermoeide reiziger. En wat Hij me geeft om te dragen is zacht en licht. Hij zet zijn schouders eronder en ik mag achter Hem aan lopen.

Een last van mijn schouders

Een paar maanden terug ging ik met mijn schoonzus een eind wandelen in het bos vlakbij ons huis. Mijn jongste (toen bijna 1) ging mee in de rugdrager. Normaal gesproken draagt mijn man die en eerlijk is eerlijk, ik vond het een hele last. Het was zwaar en warm en beperkte mij in mijn bewegen. Toen we even rust hielden bood mijn schoonzus aan de rugdrager van me over te nemen voor de rest van de wandeling. Toen we verder liepen, zij mét en ik zonder rugdrager, kon ik letterlijk ervaren dat er een last van mijn schouders was gehaald.

Vrijheid

De vrijheid die ik voelde, licht en ontspannen om verder te wandelen zonder mijn zoontje op mijn rug was heerlijk en dat gevoel kwam binnen. Het was een prachtig voorbeeld van wat Jezus voor ons doet. Hij ziet onze last en hoeveel moeite het ons kost die te torsen en Hij biedt ons aan om deze voor ons te dragen, niet voor eventjes, maar voor de rest van onze tocht. En meer nog, zoals mijn schoonzus met liefde en voorzichtig mijn kleine zoontje droeg, zo neemt Jezus liefdevol onze last op zich. Hij is er voorzichtig mee, want Hij weet wat de waarde, de kwetsbaarheid is van wat Hij van ons overneemt. Try Him, Hij kan jouw last wel aan.

One comment on “Rugdrager
  1. Avatar m schreef:

    Mooi als je het zo kan ervaren en mooi kunstzinnig uitgebeeld!!

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
8 maart 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief