Ruimte rondom Jezus

Vorige maand was het Graceland Festival en de Protestantse Kerk Nederland had daar een prachtige workshop, die door KRO-NCRV werd gefilmd voor het programma Met Hart en Ziel: Hak je eigen Jezus-beeld. Het klinkt een beetje vreemd misschien, maar het was niet meer en niet minder dan beeldhouwen rondom het thema Jezus.

Ik was ergens anders op het festival, maar heb wel de aflevering teruggekeken. En er werden een aantal rake dingen gezegd. Dat God niet op zoek is naar perfecte mensen bijvoorbeeld. Één van de deelnemers aan de workshop verwoorde het zo dat ze de imperfecties van het blok steen meegenomen had in haar werk. En daarin hoorde ik Gods visie terug: hij heeft onze imperfecties ook meegenomen in zijn ontwerp voor ons en daarmee zijn ze meer geworden dan imperfecties, het zijn stukjes van ons geworden, die ons maken wie we zijn.

Ruimte gunnen

De workshopleider André Bikker benoemde dat er rondom Jezus ruimte is. Ruimte voor verschillende beelden van Jezus, ruimte voor verschillende uitleg en visie. Rondom Jezus is die ruimte. Ik vond dat een prachtige uitspraak. Maar die ruimte rondom Jezus en rondom thema’s binnen het geloof moeten we elkaar ook gunnen.

Graceland

Mensen kunnen het elkaar soms zo moeilijk maken, door hun eigen visie op te dringen, door Jezus letterlijk te proberen te vangen in een stenen beeld. Rondom Jezus is er ruimte, de één ziet hem op die manier, de andere op deze. Op Graceland ervaarde ik deze ruimte ten volle, er waren zoveel verschillende mensen, in leeftijd en achtergrond, maar ook verschillend in hun geloof. De een had de kerk teleurgesteld verlaten, maar God nooit de rug toegekeerd. De ander wist het allemaal niet zo goed (meer) rondom geloof, maar zocht God in spiritualiteit. En weer een ander zat met plezier elke zondag in de kerk. Al deze mensen waren samen, genoten samen, dansten samen. Rondom Jezus was ruimte op Graceland.

Delen van ruimte

We sloten het festival op zondag samen af met een maaltijd, als bezoekers en medewerkers samen, aan lange tafels op het festivalterrein. Iedereen nam wat te eten mee of kocht wat bij de foodtrucks. En aan tafel werd er gedeeld: lust jij een gekookt eitje? Of wil je wat druiven? Het was een prachtig samen zijn, een samenzijn waar er ruimte was. Voor discussie, voor verschillen, voor delen. Ruimte rondom Jezus.

Kijk hier de aflevering van Met Hart en Ziel terug (7 minuten).