MENUMENU

Ouderwets lekkere runderstoofschotel

Een heerlijk warm recept voor een koude dag in januari

Oubollig?

Haal vooroordelen over oubolligheid van tafel en durf ervoor te gaan: probeer eens deze heerlijke runderstoofschotel te maken. Hij is het resultaat van een verzameling ingrediënten, dankzij tips van moeders van vriendinnen en een beetje dankzij – het moet worden gezegd- Jamie Oliver. Iedereen die ik hem voorschotelde schepte minstens nog een keer op.

Wat heb je nodig?

(4 tot 6 personen)

  • 1 à 1,2 kilo runder- (liefst sukade)lappen
  • flinke lik mosterd
  • 2 à 3 uien
  • 1 à 2 winterpenen
  • 2 à 3 pastinaken of een knolselderij
  • 1 blokje (runder)bouillon
  • flinke klont boter en/of scheut olie
  • 5 kruidnagels
  • Een flesje donker bier (Trappisten, Guiness..)
  • Een paar laurierblaadjes
  • Paar druppels worchestershiresaus
  • 3 plakken ontbijtkoek
  • +/- 750 gram vastkokende aardappels
  • Peper en zout

Aan de slag!

Laat het vlees op kamertemperatuur komen, bestrijk het dun met mosterd en snijd het in grove stukken.

Snijd de uien in stukjes en bak ze in de olie en/of boter in een grote braadpan. Snijd ondertussen de winterpeen en de pastinaken in ringen en/of de knolselderij in blokjes. Zet water op (in de waterkoker).

Bak het vlees rondom en voeg dan de groenten toe. Braad ze eventjes aan. Schil de aardappels en snijd ze in stukken of dikke plakken. Voeg ongeveer 2 dl. water toe met het bouillonblokje, de aardappels, de kruidnagels en laurierblaadjes en het bier. Alles moet nét onder staan. Als dat niet zo is, nog wat water toevoegen.

Laat nu 2 tot 3 uur met de deksel op een kiertje stoven op het vuur. Het vocht moet wat kunnen verdampen. Voeg tegen het einde de plakken koek toe. Deze verdwijnen in het vocht en zorgen ervoor dat de saus wat dikker wordt.  Kruid naar smaak met  worchesterschiresaus, peper en zout.

Tips:

  1. Je kunt de aardappels ook weglaten. Serveer dan met wat je wilt, puree is er ook erg lekker bij.
  2. Voor nog meer smaak kun je wat pancetta of ontbijtspek mee bakken met de uitjes en/of ook nog wat gembernat toevoegen.
foto bron: http://www.sacrecuisine.nl/
Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
20 januari 2017

[views]
Kaarsjes:
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars