Salade Niçoise

Gewoonlijk deelt Vanessa op MijnKerk.nl recepten die betrekking hebben op (christelijke) feestdagen op MijnKerk.

Er valt nu even niets te vieren.. alhoewel: ze deelt het recept van deze bekende salade!

Salade Niçoise

De zomervakantie lonkt en de hogere temperaturen doen ons verlangen naar zonnige salades en barbecue. Welnu, deze heerlijke salade is zowel goed als vullende maaltijd als voor bij de barbecue. Afkomstig uit Nice, bevatte deze salade aanvankelijk (in de 18e eeuw) slechts tomaten, vis en olijfolie. In de loop der tijden werd de salade steeds rijker gevuld en gelukkig maar, want hij is heel erg lekker geworden. Probeer goede, smakelijke tomaten te vinden.

eenvoudig /voorbereiding: 10 minuten /koken: 10 minuten

Nodig voor 4 personen (als hoofdgerecht):

Salade nicoise

Kook de eitjes ongeveer 10 minuten. Laat ze schrikken en pel ze.

Snijd ondertussen de tomaatjes en de komkommer in stukjes. Was en droog de sla. Meng vast de sla met de tomaat en komkommer in een royale slakom.
Meng de mayonaise met de olijfolie en een kneepje citroensap. Is de saus nog erg dik? Voeg er dan nog een paar eetlepels water aan toe, totdat je een slasaus-achtige consistentie hebt. Gebruik de helft van de saus om vast door het tomaten-mengsel te husselen. Drapeer vervolgens de tonijn, de kappertje en eventueel de olijven en/of de ansjovis over de sla.

Zodra je de eitjes hebt gepeld, ze in kwarten snijden en ook op de sla draperen. Giet met een eetlepel sliertjes slasaus over het geheel en maak af met verse peper en zeezout.
Tip: puristen gebruiken slechts olijfolie (soms met azijn) als slasaus en ze wrijven de slakom voor gebruik in met een door midden gesneden teentje knoflook.

Een reactie op “Salade Niçoise
  1. Henk schreef:

Is er ook een vegetarische variant?