Sam Smith – Pray

Heeft bidden zin? Waarom zou je bidden?
De bekende Sam Smith schrijft een lied over bidden: ‘Pray’.  Het is verrassend en heel bijzonder.

 

 

Afghanistan

In interviews vertelt Sam Smith dat dit lied ontstaan is in de dagen dat hij als vrijwilliger in Afghanistan, in Mosul was. “Ik ben vijf dagen in Mosul geweest.  Ik schaamde me, omdat ik zo weinig van de wereld en de mensen wist.” vertelde hij aan Billboard Magazine. “Ik wilde een liedje maken over hoe ik nu, op mijn 25ste, voor het eerst zie wat er in de wereld aan de hand is. En dat het er niet overal zo prettig aan toe gaat”.

Jong en naïef

In het eerste couplet beschrijft Sam zichzelf als ‘jong’ en ‘onverstandig’. Het wereldnieuws houdt hij buiten de deur. De kerk heeft hij de rug toegekeerd. Hij heeft geen opleiding af gemaakt en is soms een beetje naïef. Alles wat hij tot nu toe heeft bereikt, heeft hij op eigen kracht gedaan.
In Afghanistan gaan zijn ogen open. Voor het eerst ontdekt hij dat de wereld groter is dan zijn eigen leven.  Er is oorlog, steden staan in brand. Het maakt hem angstig. Wat kan hij doen?

Pray?

Misschien kan ik bidden…
Maybe I’ll pray, pray
Maybe I’ll pray
I’ve never believed, and you know, but I’m gonna pray

Je zult me niet in de kerk zien, zingt Sam. Verwacht niet dat ik de bijbel ga lezen. Maar hier ben ik, ik voel me machteloos. Mijn woorden schieten te kort. Ik sta met lege handen. Het enige wat ik nog kan is bidden… Sam roept God aan: Ik wil een één-op-één gesprek met U, zou U me willen bellen? Ik wil met U over vrijheid spreken.

Won’t you call me?
Can we have a one-to-one, please?
Let’s talk about freedom
Everyone prays in the end
Oh, and I’m gonna pray, I’m gonna pray
I’m gonna pray, pray for a glimmer of hope

Gebed verandert mensen

Het lied raakt me. Het raakt me omdat ik het herken. Ook ik heb vaak moeite met gebed. Waarom zouden we bidden? God is toch geen Sinterklaas waar we een verlanglijstje kunnen neerleggen? Toch bid ik. Niet omdat ik verwacht dat door mijn gebed de wereld direct zal veranderen. Maar ik merk dat ikzelf verander, wanneer ik bid. Het geeft me rust en energie tegelijk. Rust om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen, energie om de dingen aan te pakken die binnen mijn bereik liggen. Albert Einstein zei het ooit als volgt:

Gebeden veranderen de wereld niet,
maar ze veranderen mensen en
mensen veranderen de wereld.

Ik heb zomaar het gevoel dat Sam Smith dit ook zo ervaart. I’m gonna pray, pray for a glimmer of hope…

foto: SamSmithWorldVEVO

Songtekst:

I’m young and I’m foolish, I’ve made bad decisions
I block out the news, turn my back on religion
Don’t have no degree, I’m somewhat naive
I’ve made it this far on my own
But lately, that shit ain’t been getting me higher
I lift up my head and the world is on fire
There’s dread in my heart and fear in my bones
And I just don’t know what to say

Maybe I’ll pray, pray
Maybe I’ll pray
I’ve never believed, and you know, but I’m gonna pray
You won’t find me in church (no!) reading the bible (no!)
I am still here and I’m still your disciple
I’m down on my knees, I’m begging you please
I’m broken, alone, and afraid
I’m not a saint, I’m more of a sinner
I don’t wanna lose, but I fear for the winners
When I try to explain, the words run away
That’s why I am stood here today

And I’m gonna pray, pray
Maybe I’ll pray, pray for a glimmer of hope
Maybe I’ll pray, pray
Maybe I’ll pray
I’ve never believed, and you know that I’m gonna

Won’t you call me?
Can we have a one-to-one, please?
Let’s talk about freedom
Everyone prays in the end
Everyone prays in the end
Won’t you call me?
Can we have a one-to-one, please?
Let’s talk about freedom
Everyone prays in the end
Everyone prays in the end

Oh, and I’m gonna pray, I’m gonna pray
I’m gonna pray, pray for a glimmer of hope
Maybe I’ll pray, pray
Maybe I’ll pray
I’ve never believed, and you know, but I’m gonna pray

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
15 november 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief