“Kom, we gaan samen een kerk bouwen”

Deze week viel het me op hoeveel het in mijn omgeving gaat over ‘bouwen’. Het is toevallig ook een thema op de school van onze kinderen, maar los daarvan, hoor en lees ik er nogal veel over.

Aardbevingsgebied

Dat heeft zeker ook te maken met de omgeving waar ik woon, Noord-Groningen, het aardbevingsgebied. Een aantal weken geleden is ons huis al grondig geïnspecteerd, omdat het waarschijnlijk verstevigd moet worden, of misschien zelfs wel helemaal gesloopt. Daarvoor zijn er de nodige gaten in muren, plafonds en vloeren gemaakt en gelukkig daarna ook direct weer gerepareerd.

Nog nooit zoveel bouwvakkers

In onze woonwijk wordt rondom ons afgebroken, maar ook weer opgebouwd, stil gelegd vanwege ontevredenheid en ook al nieuw, aardbevingsbestendig gebouwd. Een wekker zetten was afgelopen 2 weken niet nodig, ze waren een eindje verderop al vroeg aan het heien. Ik geloof dat ik nog nooit zoveel bouwvakkers bij elkaar heb gezien als de laatste maanden. Soms hebben ze de stemming er gelukkig nog goed in, want er werd gisteren volop gezongen op een steiger! (heb ik gelijk weer een liedje in m’n hoofd van Herman van Veen: “…op elke steiger klonk een lied….”  * )

Digitaal bouwen

Bij ons in huis gaat het ook al jaren over bouwen, maar dan op een digitale manier. De blokken en legosteentjes zijn niet zo heel erg meer in trek, maar wel het bouwen in een gecreëerde wereld op het internet: Minecraft. Onze zoon is er mee begonnen. Die heeft al heel wat creaties op zijn naam staan en heeft zich inmiddels gespecialiseerd in het bouwen van pretparken. Het liefst zoveel mogelijk gelijkend op die in de ‘echte’ wereld.

Eigen werelden

Hij heeft zijn enthousiasme over weten te brengen op onze jongste dochter. Hij leerde haar de kneepjes van het vak, maar intussen heeft ze haar eigen voorkeur ontwikkeld en die is weer heel anders dan die van onze zoon. Geen achtbanen, spookhuizen of een reuzenrad, maar dorpjes met mooie huisjes en vooral veel dieren. En deze week is ze aan een nieuw projectje begonnen.

Verrassend

Ze riep mij erbij en ik was verbaasd, enthousiast en tegelijk eigenlijk ook ontroerd. Want wat ze aan het bouwen was, was een kerk! Een mooie, grote kerk, waar straks veel mensen in kunnen. De contouren zijn al zichtbaar en ze heeft al aangekondigd dat ze gaat proberen om er speciaal voor papa ook een orgel in te bouwen (papa speelt orgel).

Passend

Het ontroerde me, maar tegelijk bedacht ik, dat het ook echt bij onze jongste (9 jaar) past. Zij is de enige van onze drie kinderen die iets heeft met geloven en de kerk. Ze zijn alle drie nog jong, (de anderen zijn 10 en 13) maar laten al duidelijk zien waar hun interesses en voorkeuren naar uit gaan en bij de oudste twee is dat duidelijk niet naar kerk en/of geloven. Maar bij de jongste dus wel en dat doet me goed.

Kerken bouwen

Niet alleen in Minecraft kun je digitaal kerken bouwen, het kan hier ook, want wat hebben we al iets moois gebouwd de afgelopen jaren met MijnKerk.nl Een plek waar je even jezelf mag zijn. Je vragen, twijfels en alle andere (geloofs)ervaringen mag delen. En het geeft mij zo’n goed gevoel dat ook kinderen en jongeren daar mee bezig blijven. Misschien wel op een heel andere manier dan wij met onze tradities en gewoonten gewend zijn, maar ze doen het! Yes! We gaan samen een kerk bouwen!

*

Deel dit verhaal:
Marleen Samplonius-Ottens

Geschreven door:

Thema: Blog
23 maart 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief