Schermpjes turen? Ga eropuit en ontdek hoe leuk de natuur is! Interview

De natuur is overal! Dat opnieuw zien, ervaren en je erover verwonderen is een van de redenen waarom Hanna Holwerda het doe-boek ‘Struinen door de schepping’ voor kinderen (en hun ouders) schreef. In een interview vertelt Hanna er meer over aan mijnkerk.nl.

Het is een van de grote opvoedkundige uitdagingen van deze tijd: hoe krijg je kinderen achter die schermpjes vandaan, en weer hup naar buiten?

‘Ja, ik vind het jammer dat kinderen steeds vaker binnenhangen. Maar ik ben ook realistisch. Kinderen en ouders hebben volle agenda’s. En niet iedereen heeft een tuin of speelplek bij huis.

Van natuurbeleving moeten we overigens ook niet teveel een ‘event’ maken. Laten we het klein en dichtbij houden. Ik hoop met dit boek voor iedereen iets passends te vinden. Want natuur vind je ook in je straat, in het park en zelfs op een stoffige zolder.’

Je combineert de natuur met een bijbelse boodschap. Waarom?

‘Ik merk bij mezelf en zeker ook bij mijn kinderen dat natuur en geloof heel dichtbij elkaar liggen. De natuur roept vaak verwondering op. Waarom zit dat zo in elkaar? Mijn kinderen leggen dan linkjes naar verhalen over God.

Ik denk dat veel ouders wel herkennen dat ‘gaan zitten voor een geloofsgesprek’ vaak niet werkt. Maar als je eropuit trekt in de natuur, dan komen zulke gesprekjes veel natuurlijker. Niet dat je God overal bij hoeft te halen, maar heel ontspannen. Dat als je een mierenhoop ziet en ontdekt hoe kunstig dat in elkaar zit, je uitroept: ‘Wow, wat heeft God dit mooi gemaakt!’

Was je zelf eigenlijk een echt buitenkind?

‘Ja, enorm. Ik had het geluk op te groeien aan de rand van de polder. We hadden een grote tuin en mijn ouders waren ook echte buitenmensen. Ze leerden ons veel over planten en dieren. Dit boek ligt me daarom ook na aan het hart.

Nu ik zelf twee dochters (9 en 7) heb, ga ik er ook vaak met ze op uit. We hebben dan wel niet zo’n grote tuin, maar wat goed bij ons werkt is om ergens heen te fietsen en dan maar gewoon te gaan struinen en zien wat we tegenkomen.’

Je hebt een educatief bureau Sterrenschip en je doel is kinderen (en volwassenen) de Bijbel laten ontdekken via beleven en ervaren. Wat kunnen kinderen eigenlijk met die eeuwenoude bijbelverhalen?

‘De verhalen uit de Bijbel gaan over wat mensen meemaken, denken en voelen. En dat staat meestal heel dichtbij kinderen, even los van de entourage en setting. Neem bijvoorbeeld een Abraham die op weg moet, zonder dat hij weet waar naar toe.

Een kind kan dit heel goed meevoelen, bijvoorbeeld bij een familieweekend. Je vader en moeder stoppen je in de auto en nemen je mee, maar je hebt nog geen idee waarheen en wat er dat weekend allemaal gaat gebeuren. Maar je weet dat je je ouders blind kunt vertrouwen. Net zoals Abraham God blind vertrouwt.’

Ga jij er ook regelmatig op uit? En wat doet de natuur met jou?

Struinen door de schepping, bijbels natuurboek, Hanna Holwerda, Columbus, 14,95 euro. Half april verschijnt het vervolg: Knetteren en Knallen, een bijbels boek vol wonderlijke proefjes.