Schreeuw naar God

Heb je het ooit willen uitroepen naar het heelal, het universum, naar God? Je bent niet de enige. Ooit over nagedacht om je gedachten op te schrijven? Het enige wat je hoeft te doen, is eerlijk zijn over wie je bent en wat je voelt. Een Schreeuw of Lied naar God heb je dan misschien wel zo op papier staan!

Noodkreet

In de bijbel vind je veel noodkreten van mensen terug in het bijbelboek Psalmen. Deze teksten werden volgens de joodse traditie opgelezen of gezongen. Er zitten mooie en positieve woorden bij, maar ook boosheid, wrok, woede vind je erin terug. Veel mensen voelen zich erdoor gesteund. Zangeres Anouk vertelde eens dat zij dit bijbelboek geregeld las; vooral de ‘rauwe klaagpsalmen’ waren haar favoriet.

Wees beeldend

Een psalm, een lied naar God heeft altijd een paar elementen. De manier van vertellen is beeldend. Kijk maar naar een zin als: “Met mijn God spring ik over een muur”. Het gebruik van beelden is een prettige manier om je gevoelens onder woorden te brengen en doet beroep op je voorstellingsvermogen. Probeer eens voor je te zien hoe je je voelt en schrijf dat op.

Eerlijk over jezelf

Wees eerlijk. In de liederen die je in de bijbel vindt, worden moeilijkheden niet geschuwd. Je hoeft je niet beter voor te doen, je hoeft jezelf niet op te poetsen voor God. Schrijf maar gewoon op wat je dwarszit. Heb je een angstig beeld van God, ben je teleurgesteld in God, in mensen of in situaties?

Wie is God voor jou?

Tijdens het lied probeer je de aandacht van je problemen te verleggen richting God. Na het uitstorten van je hart probeer je te ‘vatten’ wie God in deze situatie voor jou is. Wat verwacht je van hem? Is God een trooster, iemand die aanmoedigt, iemand die er gewoon is? Probeer bepaalde goddelijke eigenschappen toe te passen in deze situatie.  

Een bekend nummer

Wat ook kan helpen is om van de bijbel af te kijken. Psalm 139 is een mooie en toegankelijke om te herschrijven in je eigen woorden, in jouw eigen specifieke situatie. Hier is het begin.

God, u weet alles van mij
Heer, u weet alles van mij,
U kent mij.
U weet waar ik ben,
En u weet waar ik heen ga.
U weet wat ik denk,
Ook al bent u ver weg.
U ziet me als ik thuis ben,
En u ziet me onderweg.
U ziet alles wat ik doe.
Voordat ik mijn mond opendoe,
Weet u al wat ik wil zeggen.
U bent voor mij en achter mij
U bent om me heen.
Uw hand houdt me vast.

Ik vind het een wonder dat u mij zo goed kent,
Ik kan het niet begrijpen.

God, u weet waar ik ben
Waar kan ik heen gaan,
Zonder dat u het merkt?

Waar kan ik heen vluchten
Zonder dat u mij ziet?

Ik kan wel naar de hemel klimmen
Maar dan bent u daar.
Ik kan wel afdalen
Naar het land van de dood
Maar daar bent u ook.

Ik kan naar de plaats gaan waar de zon opkomt.
Ik kan naar de plaats gaan waar de zon ondergaat.
Maar ook daar zal uw hand mij leiden,
Ook daar houdt uw hand mij vast.

Inspiratie

En, heb je al inspiratie? Wie weet krijg je de smaak wel te pakken en heb je, voor je ’t weet, je eigen boek vol liederen en schreeuwen naar God geschreven! 

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
23 december 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief