Seks: de sterren van de hemel?

Ik heb best lang over deze blog nagedacht. Spannend om over seks, vrijen, beminnen te schrijven; het is zo persoonlijk. Ik kan bij Mijnkerk mezelf zijn, toch voel ik ook “de kerk” in mijn nek hijgen. Ik voel me als gescheiden vrouw kwetsbaar met dit onderwerp, niet bepaald het ideaal van trouw tot de dood. Alsof ik me een beetje hoor te verstoppen, maar dan kom ik ook wel innerlijk in verzet. Zullen we ons protestantse hoofd eens uitzetten en lekker genieten van ons lijf!

In het lijf zakken

Ik ben best een hoofd-mens, maar met mijn lichaam voel ik, leef ik, geloof ik, bemin ik. En de ene periode lukt het me beter om in mijn lijf te zakken en te genieten, dan de andere keer. Ze zeggen dat mannen de knop wat makkelijker kunnen omzetten in bed dan vrouwen. Dat herken ik wel. Gevoelig voor spanningen, verwachtingen, vermoeidheid. En mijn cyclus, zucht, het lijkt wel alsof mijn hormonen steeds vaker de pan uit vliegen. Ik hoef het vaak niet eens uit te leggen, “oh ja, de PMS, je hikt er tegenaan hè” zegt mijn lief dan. Maar als ik me kan laten meeslepen is het zo heilzaam om bemind te worden. Het ontspant, het geeft zelfvertrouwen, rust, de liefde stroomt.

Het vuur uit

In 70% van de echtscheidingen is het uitblijven van intimiteit een belangrijke reden om uit elkaar te gaan. Uit recent onderzoek blijkt dat bij veel stellen het vuur er compleet uit is. In het artikel uit de Trouw (2 nov jl.) van Dana Ploeger staat dat slechts 17% één keer of vaker seks heeft per week. Ik dacht altijd dat dit minstens de helft was. Het blijkt dat mensen zich schamen om de waarheid te vertellen: geen seks hebben is niet iets om trots op te zijn. We zijn steeds drukker en gestrester. Bovendien hebben we vaak hoge verwachtingen.

Ups en downs

Met vrienden met wie ik echt close ben praten we er wel over. En dan blijkt iedereen haar/zijn ups en downs te hebben. We merken dat voor mannen het lichaam vaak de belangrijkste taal is voor intiem contact. Soms kan dat voelen als een druk, maar tegelijk is het ook zo lekker eenvoudig. Wij vrouwen praten of denken soms teveel. Maar de meeste vrouwen hebben ook gewoon verlangens! Durven uitspreken naar elkaar wat je behoeftes zijn vinden we vaak best een uitdaging. En soms kan er door de angst om weer ‘nee’ te zeggen of weer ‘nee’ te horen een zee van afstand ontstaan.

Knuffelkont

Esther Perel zegt in haar boek ‘Erotische intelligentie’ dat het anti-erotiserend kan werken, als er een teveel aan geborgenheid, zekerheid en gewoontes is. Erotiek smeekt om een stukje onvoorspelbaarheid, opwinding, geheimzinnigheid, bewondering en speelsheid. Ik ben zelf een enorme knuffelkont, heerlijk in een flubberende one-sie op de bank kroelend tegen elkaar aan. Ik wil dat voor geen goud missen, ook dát is intimiteit, maar voor ‘de sterren van de hemel’ is er soms wat anders nodig. Ik hijs me zo nu en dan in een strak jurkje met een mooie bh eronder. Een beetje onwennig op straat met hoge hakken, maar het wérkt. Of hij vecht voor zijn zwarte band en ik zit hem stiekem van een afstandje hartkloppend gade te slaan.

Vrijpartij van de eeuw

Maar de realiteit is ook vaak, dat het rare getimmerde bed op dat zoldertje van ons gigantisch kraakt en dat er een klungelig gepruts is onder de dekens, ‘ssshhht straks wordt één van de kinderen wakker”, “au mijn neus” en gieren van de lach. Dat was dan niet de vrijpartij van de eeuw, maar wat maakt het uit? Liefde kan een flakkerend vlammetje zijn en soms vonken, vuur. En wat een zegen als dat vuur nooit meer dooft.

Hoe ervaar jij je seksleven? En hoe zorg jij ervoor dat je plezier hebt tussen de lakens?

Lees ook