MENUMENU

Seks en internet gaan niet samen

Jezus vraagt van ons de naakte te kleden, vertelde ik in het inspiratiefilmpje van afgelopen zondag. En toen ik mij afvroeg wie voor mij die 'naakte' is, dacht ik als eerste aan de slachtoffers van sexting. Bij sexting versturen mensen naaktfoto's of naaktfilmpjes naar elkaar. Via Whatsapp, Messenger of een andere chatsite. Er gebeurt heel veel. En dat gaat wel eens mis. Dan blijft een foto of video over internet rondzwerven. En is iemand voor het leven getekend. 

 

 

 

Laat ik heel duidelijk zijn: voor mij is de seks niet het probleem. Het is te makkelijk om daar iets over te zeggen. En het past al helemaal niet om te zeggen dat dat dan je eigen schuld is. Seks is normaal. Het probleem bij sexting is niet de seks, maar de tekst, zei iemand mooi. Wat erbij gezegd wordt, hoe het gedeeld wordt: dat is het probleem.

Stiekem

Het spannende aan het delen van foto’s en filmpjes is natuurlijk dat je het stiekem, in het verborgene doet. En dat is nou precies het probleem. Het internet kent geen verborgen plekjes. Geen steegjes en geen fietsenhokken. Zelfs niet een eigen veilige kamer. Je laptop of smartphone is een open deur naar de buitenwereld, hoe veilig je ook in je eigen cocon zit. Internet is altijd openbaar. En is iets afgeschermd dan is het kopieerbaar en deelbaar. Het heeft iets meer nuances dan ik hier zeg, maar voor zo’n gevoelig onderwerp als seksualiteit wil ik dat wel zo zeggen.

Kleden

Daarom zou ik de naakte willen kleden die slachtoffer is van sexting. En ik zou mensen willen kleden van wie opgenomen beelden hun leven tekenen. Die staan ook naakt en kwetsbaar in beeld. Dat vraagt om terughoudendheid in delen en het respecteren van iemands lichamelijke eigenheid.

Delen

Moet je je nu onveilig gaan voelen op het internet? Nee, niet meer of minder dan hoe veilig je je buiten op straat voelt. Zo simpel is het. Deel op internet wat je ook op straat zou delen. En zie om naar de naakte.

Hoe ga jij om met wat je deelt op internet? Wat vind jij te kwetsbaar om te delen?

 

Foto: Mario Antonio Pena Zapatería (Flickr.com)

3 reacties op “Seks en internet gaan niet samen
 1. Mar schreef:

  Geen aandacht voor int. Vrouwendag?

  Ik zou altijd heel voorzichtig zijn met foto,s en filmpjeswaarvan je niet wilt dat iedereen ze ziet. Soms slaat liefde om in haat. verschillende personen hebben ook laten zien tot wat het kan leiden, schaamte, gevoelens van dood willen zijn..en soms hebben deze personen ook zelfmoord gepleegd..

 2. Maria schreef:

  Dat is een heel moeilijk thema ik ben al een beetje ouder, dus ik gebruik het internet niet voor zulke praktijken maar ja je hoeft niet jong te zijn om er niet over na te denken wat het gevolg kan zijn kan, zie mevrouw Paay.Ik hoop van harte dat mijn dochters en hun mannen onze kleinkinderen goed beschermen en vooral er over praten en op de gevaren wijzen als ze groot zijn.

 3. Jhett schreef:

  Breakfast burritos are the best part of Santa Barbara! Sambos is good but so is Rosarito and several other places in town you just ca8;n#217&t miss out on! I always hit these places up whenever I’m in town! Best way to start the day!

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
8 maart 2017
Kaarsjes:
 •  

  Vluchtelingen.

  In gedachten en gebed denk ik aan hen die gevlucht zijn terwijl ik de kaars ontsteek. Leg het in gebed neer in de hand van God.Heer wees met hen die een moeilijke weg gaan vol onzekerheid in hun bestaan. Heer ik vraag u om kracht om moed en vertrouwen. Heer ontferm u over hen en allen om hen heen wees hen en ons nabij help ons op de weg die wij gaan amen.
 •  

  Jula en haar vader, moeder en broertje

  troost en kracht in het leven zoals het gegeven is.
 •  

  Mezelf

  Voor een tweede kindje... En vertrouwen dat God voor mij zal zorgen. Dat er niet weer opnieuw complicaties zullen zijn. Heer ik bid u om.een wonder. Ontferm u over ons!!!
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars