Wat doet het seksueel misbruik bij goede doelen met jouw gulheid?

Hoe gul ben jij? We geven met elkaar in ons land veel aan goede doelen. Bijna 6 miljard per jaar. En we gaan er prat op dat we daar koplopers in zijn. Nou blijken beweringen daarover fake news te zijn. Bovendien geven we met elkaar weliswaar steeds meer, maar in verhouding tot ons inkomen steeds minder. Toch blijven we het graag doen en zit het in onze volksaard.

Gulheid is een mooie deugd, die helpt om met de verleiding van hebzucht om te gaan. De verleiding van hebzucht en deugd van gulheid staan deze week centraal bij MijnKerk.nl in de tijd voor Pasen. Onze goede doelen blijken echter aan andere verleidingen bloot te staan. Wat doet dat met onze gulheid?

Seksfeesten van Oxfam

De Britse tak van Oxfam kwam recent onder vuur te liggen door berichten over seksfeesten op Haïti. Daar waren Oxfam medewerkers actief na de verwoestende aardbeving van 2010. Ondanks dat Oxfam Novib, de Nederlandse tak, geen medewerkers leverde voor deze missie, verloren zijn een behoorlijk aantal donateurs.

Seksuele grensoverschrijdingen bij Artsen zonder grenzen

Daarna ging het balletje rollen. Vanuit Artsen zonder Grenzen kwamen meldingen van seksueel misbruik en ander seksueel wangedrag, ook binnen de Nederlandse afdeling. Het ging hier uitdrukkelijk om seksueel grensoverschrijdend gedrag tussen medewerkers onderling en niet met patiënten, maar dat maakt het natuurlijk niet minder ernstig.

Seksueel misbruik bij Plan

Ook bij Plan, het vroegere Foster Parents Plan, kwamen meldingen van seksueel misbruik, nu van kinderen. Eén kind werd door een werknemer en vijf door vrijwilligers en medewerkers van partnerorganisaties misbruikt.

Vertrouwen

Ik schrik ervan als welwillende donateur. Je verwacht iets anders. Ook al weet je dat het mensenwerk is, en dat dit soort verschrikkelijke dingen ook door die mensen gedaan kunnen worden; er hangt een sfeer rondom goede doelen van weldoeners. Mensen die alleen het goede doen. Dat eisen we ook van ze. We zijn ook heel alert of er niet teveel ‘aan de strijkstok blijft hangen’ en checken het daarvoor opgerichte CBF-keurmerk. We geven ze ons vertrouwen. En dat vertrouwen wordt door deze berichten beschaamd. Wat doet het met jouw bereidheid om te geven aan goede doelen? Is dat nu ‘besmet’?

Misbruik in de kerk

Ik moet terugdenken aan de berichten over seksueel misbruik in de kerk en op internaten. Verschrikkelijke verhalen die jarenlang stukje bij beetje naar buiten komen. Het zijn niet alleen de verhalen die schokken. Het is ook het vertrouwen, het willen geloven in het goede, dat wordt aangetast. Als je het ergens níet verwacht, dan is het toch daar?

Het goede ín jezelf zoeken

Maar waarom verwachten we het goede van anderen? Waarom ‘delegeren’ we zogezegd het doen van het goede? Doneren is een uiting van de deugd van gulheid, jazeker. Maar blijft goed doen beperkt tot giro-activisme? En verwachten we vervolgens dat anderen beter zijn dan wij?

Toch gierig?

Mij bekruipt wel eens het gevoel dat we niet alleen geneigd zijn om het kwade buiten ons te projecteren, maar ook het supergoede. Wij zijn toch al goed genoeg als we doneren? Is dat zo? Zijn we dan toch niet te gierig – de betekenis van ‘hebzucht’? Zijn we dan toch niet te gierig met onze tijd, met ons commitment, om echt het verschil te maken in de wereld? Hoe ver wil jij gaan in je gulheid?

Begin bij jezelf

Ook voor gulheid geldt: een betere wereld begint bij jezelf. Heb vertrouwen in je eigen goedheid. Laat dat niet van anderen afhangen. Natuurlijk zijn we teleurgesteld in goede doelen waarvan medewerkers zich ernstig misdragen. Maar het goede hangt daar niet vanaf. Dat begint bij onszelf.

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
27 februari 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief