Wat doet het seksueel misbruik bij goede doelen met jouw gulheid?

Hoe gul ben jij? We geven met elkaar in ons land veel aan goede doelen. Bijna 6 miljard per jaar. En we gaan er prat op dat we daar koplopers in zijn. Nou blijken beweringen daarover fake news te zijn. Bovendien geven we met elkaar weliswaar steeds meer, maar in verhouding tot ons inkomen steeds minder. Toch blijven we het graag doen en zit het in onze volksaard.

Gulheid is een mooie deugd, die helpt om met de verleiding van hebzucht om te gaan. De verleiding van hebzucht en deugd van gulheid staan deze week centraal bij MijnKerk.nl in de tijd voor Pasen. Onze goede doelen blijken echter aan andere verleidingen bloot te staan. Wat doet dat met onze gulheid?

Seksfeesten van Oxfam

De Britse tak van Oxfam kwam recent onder vuur te liggen door berichten over seksfeesten op Haïti. Daar waren Oxfam medewerkers actief na de verwoestende aardbeving van 2010. Ondanks dat Oxfam Novib, de Nederlandse tak, geen medewerkers leverde voor deze missie, verloren zijn een behoorlijk aantal donateurs.

Seksuele grensoverschrijdingen bij Artsen zonder grenzen

Daarna ging het balletje rollen. Vanuit Artsen zonder Grenzen kwamen meldingen van seksueel misbruik en ander seksueel wangedrag, ook binnen de Nederlandse afdeling. Het ging hier uitdrukkelijk om seksueel grensoverschrijdend gedrag tussen medewerkers onderling en niet met patiënten, maar dat maakt het natuurlijk niet minder ernstig.

Seksueel misbruik bij Plan

Ook bij Plan, het vroegere Foster Parents Plan, kwamen meldingen van seksueel misbruik, nu van kinderen. Eén kind werd door een werknemer en vijf door vrijwilligers en medewerkers van partnerorganisaties misbruikt.

Vertrouwen

Ik schrik ervan als welwillende donateur. Je verwacht iets anders. Ook al weet je dat het mensenwerk is, en dat dit soort verschrikkelijke dingen ook door die mensen gedaan kunnen worden; er hangt een sfeer rondom goede doelen van weldoeners. Mensen die alleen het goede doen. Dat eisen we ook van ze. We zijn ook heel alert of er niet teveel ‘aan de strijkstok blijft hangen’ en checken het daarvoor opgerichte

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
27 februari 2018

118 x gelezen
Kaarsjes:
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars