Shame

Shame on you

Kortgeleden bracht ik onverwacht een dag door in een Leids ziekenhuis. ’s Middags viel mijn oog op een achtergelaten Linda, nr. 9 van 2014, en ik heb het in één keer van voor naar achter gelezen. Het is mijn allereerste Linda. En het bevalt. Totdat ik bij een serie portretten kom van Congolese vrouwen. Vernederde, beschadigde, verkrachte vrouwen. Neee!! Dit kan toch niet. De tegenstelling met de rest van de geportretteerde vrouwen raakt me: stralende, welvarende en zekere vrouwen.

Boos

Thuisgekomen laat het gevoel me niet los.  Wat kan ik doen? Waar kan ik mijn gevoel kwijt? Het liefste wil ik Linda zelf spreken……….  Maar aangezien dat toch niet gaat lukken, lucht ik mijn hart op de website. Daar krijg je alle kans voor. Hier een deel van mijn ‘comment’: “Hoe kun je in een blad zoveel oppervlakkigheid, overdadige luxe, grenzeloze persoonlijke vrijheid etaleren en daarnaast ook donkere foto’s plaatsen van zes door het leven getekende zwarte vrouwen? Dat gaat niet samen!”

Shame on me

’s Avonds lees ik aan mijn vrouwelijke huisgenoten voor wat ik heb geschreven. In mijn binnenste voelt  het al niet meer helemaal lekker. En ja hoor, ze leggen precies de vinger op de zere plek: “Mama, dat had ook wel een onsje minder gekund!” Ze hebben gelijk. Ik kan er niet om heen en ik wil er ook niet om heen: mijn te stevige inzet blokkeert open en zinnige communicatie. Dom! Sorry, Linda!

10 comments on “Shame
 1. Avatar Nienke schreef:

  Hier dan toch een poging tot zinnige communicatie: hoezo gaat het volgens jou niet samen? Ik snap het probleem niet. (Maar misschien komt dat omdat ik het betreffende blad niet gelezen heb.)

  • Avatar Marike schreef:

   Wat is er met MijnKerk gebeurd? Ik ga me afmelden want ik vind de inhoud totaal niet meer interessant en ook heeft het niets met een kerk te maken. Een column over een comment op een artikel in een blad van een paar jaar geleden….heel boeiend. Vooral ook omdat Linda dit zeer waarschijnlijk nooit gelezen heeft en hierop niet eens gereageerd heeft en er dus helemaal geen communicatie is geweest. Het is ook nog eens in keurige taal geschreven zonder scheldwoorden, dus waarom zou dit de communicatie lam leggen? Een verschil
   van mening over de inhoud van een glossy damesblad….big deal!

   • Avatar Truus schreef:

    Ben het roerend eens met jou ook ik mis de kern er is geen diepgang meer mis Dominee Fred met zijn verhaal ik kijk ook niet meer zo vaak als eerst vind het jammer voor mijn kerk en wacht op een reactie.
    Fijne dag.
    Truus.

    • Avatar Antje Groenendijk-Meindersma schreef:

     Hoi Truus,
     Goed dat je reageert. Wij van Mijn Kerk horen graag wat onze lezers en kijkers vinden van onze blogs en filmpjes. Jammer dat je je minder thuis voelt bij Mijn Kerk sinds het vertrek van ds. Fred Omvlee. We hopen dat je de draad toch weer op kunt pakken. Soms vraagt verandering immers gewenning. Nogmaals dank voor je reactie.
     Vriendelijke groet,
     Antje

     • Avatar Truus schreef:

      Hallo Antje,
      Bedankt voor deze reactie het is zeker niet mijn bedoeling om mijn kerk af te kraken vanaf de eerste dag volg ik wel en wee en brand ik regelmatig een kaarsje geniet van de blogs en ja ik moet wennen aan verandering maar dat gaat goed komen hoop nog lang van mijn kerk te genieten te leren en te aanvaarden
      Met een vriendelijke groet wens ik U en het team van mijn kerk alle goeds.
      Truus

   • Avatar Antje Groenendijk-Meindersma schreef:

    Hoi Marike,
    Een groot verschil in beleving tussen jou en mij. Ik zie een etalage van verdriet en leed. Jij ziet dat anders.
    Goed dat je dit mij laat weten. Jouw beleving scherpt mijn kijk. Scherpt ook mijn komende blogs.
    Dank voor je reactie. Hopelijk blijf je tóch terugkeren naar Mijn Kerk.
    Vriendelijke groet,
    Antje

  • Avatar Antje Groenendijk-Meindersma schreef:

   Hallo Nienke,
   Dank je wel voor je reactie.
   Wat jij niet weet , is dat ik deze blog bijna 2 jaar geleden als mijn allereerste blog heb geschreven. Toen heb ik ervoor gekozen om ‘m niet te plaatsen. Nu heb ik ‘m vanwege mijn vakantie wel geplaatst.
   Jij hebt moeite met mijn woorden. Het grappige is dat ik je op dit moment begrijp. Maar toen dacht ik daar anders over. Toen zag ik de foto’s van de Congolese vrouwen niet als een aanklacht tegen wat hun was aangedaan, maar meer als het etaleren van hun leed. Vandaar mijn blog. Deze reactie is niet bedoeld om jou van mijn gelijk te overtuigen. Nee, Mijn Kerk-bezoekers en medewerkers kunnen over talloze zaken van mening verschillen. Daar heb ik geen moeite mee en ik hoop jij ook niet. Als ik jou met mijn blog toch even aan het denken heb gezet, ben ik tevreden….
   Vriendelijke groet,
   Antje Groenendijk-Meindersma
   P.s. vanwege mijn vakantie een rijkelijk late reactie.

 2. Avatar Mar schreef:

  Ik reageer geregeld en doe het nu ook. Als eerste wil ik zeggen dat ik het ook jammer vond dat ds. Fred weg ging maar ik vind ds. Janneke en ds. Otto ook heel sympathiek en ons wat te vertellen hebben. Wat de bloggen betreft heb ik zo mensen waarvik wat mee heb en het leuk vind te reageren en te laten merken dat ik op mijn manier meeleef of lees. Soms merk ik dat er tussen de bloggers onderling wrijvingen ontstaan..en soms spreekt het mij niet aan als er denigrerend wordt gedaan. een mens verlaat de kerk uit teleurstelling wat meestal komt door mensen en vaak worden al de mooie beloftesniet waargemaakt , maar wel prachtig omschreven op de website of Facebook over goed voor elkaar zijn enzov. KOrtom mijn kerk is net het gewone leven en Kerk..we zijn vrij om te lezen wat ons wat zegt en wie ons raakt en ik pleit er toch maar voor om iedereen in zijn waarde te laten. Antje lijkt mij ook heel sympathiek maar ik begreep dit stukje ook niet zo. Het blad linda heb ik nog nooit ingekeken maar het lijkt mij juist interessant met die vrouwen uit congo. Ik stel me zo voor dat blad door te bladeren, en die overdadige luxe over te slaan en met interesse dat verhaal van die andere vrouwen te lezen en waar ze voor staan..Misschien kunnen we in ieder geval leren dat we ons commentaar goed moeten overdenken en niet al te snel met ons oordeel klaar te staan, zoals Antje deed..Voordat je een katterig gevoel krijgt

  • Avatar Antje Groenendijk-Meindersma schreef:

   Hallo,
   Dank je wel voor je uitgebreide reactie.
   Het is goed om die te laten horen.
   Zoals ik hierboven ook al schreef, ook jouw reactie scherpt mijn denken en schrijven.
   Daarbij zeg ik dit: een kritische noot mag gekraakt worden, moet soms zelfs gekraakt worden. Mijn blog heeft in mijn beleving dus geen katterige achtergrond, maar is eerder bedoeld om te prikkelen tot nadenken.
   Nogmaals dank voor je reactie. Ook de volgende – mocht die er komen – wordt op prijs gesteld.
   Vriendelijke groet,
   Antje

 3. Avatar Jaap Pronk schreef:

  fijne preek op zodag 28 augustes ,jaap pronk

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
13 augustus 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief