Sille wy efkes laitsje?

(zullen we even lachen?)

Oproep

Het is al enkele jaren geleden dat ik deze uitspraak hoorde van een voorganger. Het was een familie-uitspraak, ooit gedaan door zijn Friese opa, die het gezin dan opriep om even samen lekker te lachen. Hij riep ons op om het ook te proberen.

Kom nou!

Ik was helemaal niet in de stemming om te lachen en zeker niet zómaar. Op commando lachen? Kom nou! Maar toch lukte het en wat deed dat goed! Even alle zorgen opzij en even samen lachen, alsof het een soort therapie was.

Verwerken?

Een ander moment waarop ik verbaasd was te kunnen lachen, was na het overlijden van een dierbare. Ineens zaten we daar met de familie de meest mooie en vermakelijke herinneringen op te halen en zaten we te lachen! We keken elkaar bijna wat verbaasd aan, want dat ‘hoort toch niet’. De begrafenisondernemer was niet verbaasd, het was heel vaak een reactie van families. Misschien een manier om te verwerken?

Niet voor niets is een slogan van de cliniclowns: ‘Vergeet vandaag niet te lachen’. Lachen als beste medicijn!

Humor in MijnKerk

Al een tijdje mag ik hier op MijnKerk.nl plaatjes delen met humor in de kerk. En wat wordt dat gewaardeerd en gedeeld! Want ook in de kerk, in ons geloofsleven, mogen we plezier hebben, mogen we lachen. Als een soort geestelijk medicijn.

Hoewel ik geen Fries ben en het ongetwijfeld verkeerd uitspreek, hebben we deze mooie zin in ons gezin overgenomen. Niet dagelijks, maar zo af en toe, doen we de oproep en lachen we samen en dan weten we weer dat we het goed hebben!

Proberen?!

Ik hoop dat je vandaag even kunt lachen. Onder welke omstandigheden dan ook. Ook al denk je dat je niets hebt om over te lachen. Probeer het gewoon eens, al is het maar een glimlach…….

Laat je ons weten of het is gelukt en hoe het voelt?

Sille wy efkes laitsje?

Een reactie op “Sille wy efkes laitsje?
  1. mar schreef:

ik herken het, ook wij hebben de week na het overlijden van één van mijn ouders beleefd met een lach en een traan,