Single aan tafel. Goed, gezond en zinvol eten in je eentje

Koken en eten is vaak iets van ‘samen’. In de supermarkt is het gezin de standaard. Voor de singles zijn er enkel maaltijdsalades, diepvriespizza’s of kant-en-klaar maaltijden. Hoe kun je goed, gezond en zinvol eten als je alleen bent? Ik geef je graag een paar tips.

Zorg goed voor jezelf

Wanneer je alleen komt te staan na een scheiding of het overlijden van een partner dan is vooral de maaltijd een moeilijk moment. Opeens zit je alleen aan tafel. De verleiding is groot om snel een ei te bakken of een tosti.  Een pak koeken of een zak chips voldoet ook. Je eet veel te veel of helemaal niet. “Je moet wel goed voor jezelf zorgen!” zeggen de mensen om je heen. Ja, ja, dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het waar.  Ook als je nooit of al lange tijd niet een partner gehad hebt, kan de maaltijd een lastig moment zijn.

“Koken voor jezelf is zorgen voor jezelf”,

Koken voor jezelf is zorgen voor jezelf, aldus columniste, kookboekenschrijfster en ervaringsdeskundige Janneke Vreugdenhil. Ze schreef een prachtig en persoonlijk kookboek met 72 recepten voor singles. Solo Food, heet het boek. Volgens Janneke Vreugdenhil werkt koken voor jezelf als een therapie. Door voor jezelf te koken geef je jezelf aandacht, je verwent jezelf, je gaat (weer) van jezelf houden. Wanneer je voor jezelf kookt ga je gezonder eten. Dit is goed voor lichaam en geest.

Strategisch inkopen en invriezen

Helaas zijn de supermarkten vooral gericht op gezinnen. Veel voorverpakte producten zijn berekend op een maaltijd voor twee, drie of vier personen. In de praktijk gooien mensen die vaak alleen eten meer voedsel weg.. Dit is jammer en niet nodig. Probeer bij je inkopen een paar dagen vooruit te kijken. Veel producten kunnen op verschillende manieren gecombineerd worden. Soepen, sauzen, stampotten en ovenschotels kun je gemakkelijk in porties verdelen en invriezen.  Koop je groenten los in en vraag  om een halve bloemkool. Las een vaste kliekjesdag in.

Volg je eigen smaak

Elk nadeel heeft zijn voordeel, aldus Johan Cruijff. En zo is het. Wie alleen voor zichzelf kookt hoeft met niemand rekening te houden.  Je hoeft niet te eten wat je niet lust. Je eigen smaak en dieet is bepalend. Je kan de biefstuk precies zo lang of kort bakken als jezelf lekker vindt.

Ontwerp je eigen ritueel

Misschien vind je koken heel erg leuk. Een recept uitzoeken, boodschappen doen, lekker rommelen in de keuken, allemaal helemaal prima. Maar als je alleen eet, dan ben je vaak zo snel klaar. Binnen vijf minuten is je bordje leeg. Met aandacht en rustig eten helpt een beetje, maar je kunt ook proberen er een ritueel van te maken. Jouw eigen ritueel. Zet bijvoorbeeld een leuk muziekje op, steek een kaars aan. Schenk er iets te drinken bij. Neem een gedichtenbundel en lees voor elke maaltijd één gedicht. Tijdens de maaltijd denk je over het gedicht na. Je herleest het nog eens hardop voordat je aan het toetje begint. Je kunt na de maaltijd wat tijd nemen om gedachten, associaties of een gebeurtenis op te schrijven.  In plaats van een gedicht kun je ook een gedeelte uit de Bijbel lezen. Je kunt bijvoorbeeld het leesrooster van het Nederlands Bijbelgenootschap volgen.

Makkelijk mag

Tenslotte nog dit: koken voor jezelf is goed, gezond en zinvol. Maar, makkelijk mag! Een kom soep, een tosti, een pak crackers of een grote kom romige vla. In bed met een boek en een reep chocola. Of op de bank met Netflix en een zak chips. Het kan zo heerlijk zijn!

Misschien heb jij nog meer tips voor de single aan tafel? We horen het graag!

 

 

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
8 februari 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief