Single oma

Ik ben geen oma, maar toch staat er opeens een 'kleinkind' voor het keukenraam. Mijn blog op MijnKerk.nl

Terwijl ik mijn eten sta klaar te maken voor het keukenraam, loopt mijn buurvrouw met haar kleine zoon voorbij. Ik steek mijn hand op en zwaai naar de jongen. Hij lacht wat en loopt door totdat… hij ineens terug huppelt en zwaait en iets roept naar zijn moeder.

Ik ben geen officiële lip lezer maar durf voor 100% te zeggen dat hij zegt: “Mama, kijk Oma!”. Mijn buurvrouw zegt iets terug, ze is te ver weg om te horen of te zien wát ze zegt, maar ik schat zomaar in dat ze zegt: “Dat is oma niet…” Hij kijkt namelijk nog eens naar mij en dan weer naar zijn moeder. En ik? Ik lach nog een keer en zwaai lekker nog eens en hij begint van oor tot oor te stralen en ook met grote armbewegingen te zwaaien en te schateren.

‘Mijn kleinkind’

Je snapt het al: mijn lach wordt ook steeds breder en breder en we spelen een soort van ‘kiekeboe-spelletje’ totdat ik merk dat zijn moeder nu onderhand wel eens verder wil. Ik zwaai nog één keer en besluit dan weg te lopen bij het raam vandaan. Op een afstandje zie ik dat hij na wat dralen tóch ook weer naar zijn moeder huppelt, al brabbelend en kletsend op zijn manier. En ik, ik ga weer verder met eten koken, nagenieten van ‘mijn kleinkind’

‘Single-oma zijn’

Ik heb geen partner en geen kinderen en ‘dus’ ook geen kleinkinderen, helaas…

Alhoewel: genoeg kinderen om mij heen zoals dit kleine buurjongetje die mij heerlijk Oma noemt en een klein buurmeisje die haar liefde verklaart aan mij met tekeningen op een koffiefilterzakje die ze door mijn brievenbus duwt (zie foto bovenin).

Vandaag geniet ik van het single-oma zijn en ben ik dankbaar met de stralende lach van dit kind en de liefdesverklaring op een filterzakje!

9 comments on “Single oma
 1. Avatar Irma Moekestorm schreef:

  Wat heerlijk om je te koesteren in de liefde van kinderen om je heen, maar ik weet zeker dat dat twee richtingsverkeer is! Ik wens je nog heel veel liefde toe.

  • Avatar Anja de Jong schreef:

   Dank je wel Irma voor je lieve reactie. Ik ervaar het als een zegen dat ik zo van andermans kinderen kan en mag genieten.

 2. Avatar Cora schreef:

  En dan dit mooie moment opslaan voor ‘regenachtige dagen’!

 3. Avatar m. schreef:

  dat is toch heerlijk, geniet er maar lekker van,het zijn kostbare momenten

 4. Avatar Marijke schreef:

  Dank je wel voor de glimlach die je op m’n gezicht brengt met dit verhaal!

  • Avatar Anja de Jong schreef:

   graag gedaan Marijke, dat was en is mijn bedoeling ook de lezers mee te laten genieten en voor even blij te maken met ‘mijn verhaal

 5. Avatar m. schreef:

  Dit verhaal doet mij aan iets denken. Ik ben zelf ongeveer dezelfde leeftijd als Anja, maar ik had ook een tijdje een opa, een man waarlangs zijn huis ik vaak liep en we dan altijd uitgebreid naar elkaar zwaaiden. We wisten niets van elkaar en kenden elkaar niet maar het was toch een vast ritueel. Tot hij er niet meer zat, het raam leegbleef, het huis verkocht is en er andere mensen kwamen wonen. Maar het is toch een klein beetje iets speciaals dat je dan samen hebt. Ik denk dat het kwam omdat hij wel op mijn eigen opa leek

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
15 september 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief