Sint Jacobsschelp – niet alleen voor pelgrims

De heerlijke Sint-Jacobsschelp vindt zijn oorsprong in Santiago de Composstella. Een bekend bedevaartsoord voor pelgrims. Vanessa vertelt ons iets over de achtergrond van dit heerlijke visgerecht en geeft een mooi recept. Niet alleen voor pelgrims!

Jacobus

Volgens de overlevering werd de discipel Jacobus door koning Herodus onthoofd. Zijn leerlingen vluchtten met het lichaam met een bootje, totdat ze bij het huidige Santiago de Compostella aankwamen waar ze hem begroeven.

Compos-stella

In de 9e eeuw ziet een monnik een licht schijnen boven zijn graf. Hij gaat de plek Compos-stella noemen: ‘sterren-begraafplaats’. Er gebeuren hierna diverse wonderen en de plek groeit uit tot een wereldberoemd bedevaartsoord. Fraaie schelpen spoelen er vaak aan de kust aan en de eerste pelgrims nemen ze mee terug naar huis. Ze gaan ze ‘Sint Jacobsschelpen’ noemen. Tegenwoordig hét symbool van de pelgrim.

Maar je kunt ze ook eten en ze smaken heerlijk!

Wat heb je nodig?

(voor 4 personen)

  • +/- 2 ons verse Sint Jacobsschelpen (alleen de diertjes)
  • 1 flinke el. boter (+/- 25 gr.)
  • 1 el. bloem (+/- 25 gr.)
  • ½ (vis)bouillonblokje
  • ½  glaasje witte wijn
  • 2 dl. melk
  • ½ citroen
  • Paar takjes peterselie
  • Peper en zout naar smaak
  • 2 flinke el. paneermeel of panko

Eventueel: 1 à 2 el. geraspte Parmezaanse kaas

Aan de slag

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bak de Sint Jacobsschelpdieren met de boter op hoog vuur in een steelpannetje binnen een minuut aan beide kanten even aan. Zet het vuur uit en verwijder de schelpdieren. Verdeel ze op vier losse schelpen of vier bakjes.

Voeg aan de boter de bloem toe en zet het vuur weer zachtjes. Roer totdat de boter alle bloem heeft opgenomen, voeg desnoods nog een beetje extra toe. Zet het vuur nu hoger en voeg het halve bouillonblokje toe en het halve glaasje witte wijn. Roer even door en voeg dan de melk toe. Roer nu met een garde, zodat alle klontjes verdwijnen en laat pruttelen totdat er een dikke saus is ontstaan. Zet het vuur uit. Hak de peterselie fijn en pers het sap van de citroen uit. Voeg beiden toe aan de saus en breng op smaak met peper en zout.

Verdeel de saus over de schelpen of bakjes en bestrooi met de paneermeel of panko en eventueel de Parmezaanse kaas.

Zet nog 10 minuten bovenin de hete oven en geniet van je Sint Jacobsschelpen!

foto: Vanessa van Koppen

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
29 juli 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief