MijnKerk.nl
Op MijnKerk.nl zoeken we samen naar hoopvolle momenten van geluk en geloof in een chaotisch en druk leven.
Lees de blogs

Sint Maarten vier je met lampion én rugzak!

Sint Martinus Bisschop
roem van alle landen
Dat we hier met lichtjes lopen,
Is voor ons geen schande.
Hier woont een rijk man
Die ons wel wat geven kan,
Geef me appel of een peer,
Ik kom het hele jaar niet meer.

Morgen is het 11 november, Sint Maarten, en lopen veel kinderen weer met een lampion langs de deuren, of in een optocht, al naar gelang de traditie in de omgeving.

Lampion én rugzak

En ik schrijf wel, ze lopen met een lampion langs de deuren, maar vergeet vooral ook de rugzak niet! Want hoe ouder ze worden, hoe belangrijker die rugzak wordt, lijkt het wel. Zo´n lampion maken vinden mijn jongste kinderen (8 en 9) gelukkig nog heel erg leuk en ze laten ze ook vol trots zien, maar dan moet er ook wel wat komen. En hoe ouder ze worden, hoe korter de liedjes! Want waar gaat het om? Wie heeft het meeste snoep!

En ik dan?

Mijn oudste is inmiddels 13, gaat naar de middelbare school en loopt morgen voor het eerst dus niet meer met een lampion. En dat spijt hem best wel. Natuurlijk niet vanwege die lampion, want daarmee over straat lopen doe je niet, maar wel vanwege het snoep. En ook omdat zijn zusjes dan thuis komen met allemaal lekkere dingen en hij er naar mag kijken.

Opvoedkundig verantwoord

Op school zullen ze het ongetwijfeld ook vertellen, maar ik probeer toch ook elk jaar een opvoedkundige draai aan dit gezellige feest te geven. Zeker omdat die er van oorsprong natuurlijk ook in zit. Want Sint Maarten was iemand die anderen hielp. Die in de winter bij een dakloze stopte, zijn eigen mantel doormidden sneed en de helft aan de koukleumende man gaf.

Ik vertel mijn kinderen altijd dat die dakloze natuurlijk blij was omdat hij het warmer kreeg, maar dat Sint Maarten ook blij werd, omdat hij iemand kon helpen. Iets weg kon geven van zijn eigen warmte.

Zou de boodschap zijn geland?

Met mijn zoon heb ik afgesproken dat hij dit jaar bij de deur mag staan om snoep uit te delen aan de kinderen die langs komen. En als er dan nog wat over is, dat hij dan uiteraard ook nog wat mag.

Ik ben benieuwd hoe hij het ervaart. Of hij iets van de achterliggende gedachte meekrijgt en voelt. Of hij merkt dat je niet alleen blij wordt van krijgen, maar ook van weggeven.

En jij dan?

Vieren jullie ook 11 november? En wat geef je dan weg? Of wat krijgen je (klein)kinderen wat je nou echt mooi vindt?

En ik ben ook wel heel benieuwd naar de liedjes die te horen zijn. Elk jaar zit er wel weer een verrassende nieuwe tussen. Laat je het weten in een reactie?

Reageren

Reacties

Deel dit verhaal:
Marleen Samplonius-Ottens

Geschreven door:

Zoeken:

Populaire berichten

Kaarsjes:
 •  

  Familie van Charles.

  Terwijl ik de kaars ontsteek denk ik aan hen. Zijn vrouw, en vader en opa van zijn kinderen en kleinkinderen welke hem zo plots moeten missen door zijn plotselinge sterven. Heer wees hen nabij op de weg die zij moeten gaan. Help hen geef hen kracht om dit plotselinge verlies te dragen. Zo ook aan een ieder die om hen heen staan.Heer ontferm u over hen op die moeilijke weg van afscheid nemen en loslaten,amen.
 •  

  mantelzorgers

  Soms is het zwaar, maar het is net als met voor je kinderen zorgen, het is niet voor altijd .. Ik heb nu geen ouders meer, allebei verloren dit jaar maar ik ben dankbaar dat ik een minstens een paar dagen per week voor hun heb gezorgd.Je hoeft dan niet te denken had ik maar.. Veel sterkte voor mantelzorgers en wat je doet , doe het met liefde dan is het zeker goed
 •  

  Alle mensen met een onvervulde kinderwens

  Graag brand ik een kaarsje voor alle mensen die een onvervulde kinderwens hebben! Ik weet uit ervaring hoe moeilijk het is om steeds weer hoop te hebben maar steeds weer teleurgesteld te worden!
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars