Sinterklaas snoepgoed: Speculaas

Zelfgemaakte speculaas is vreselijk lekker en het hoort bij Sinterklaas. Maar weet jij eigenlijk waarom? Het heeft alles met de liefde te maken. Vanessa vertelt het ons.

Vrijerspop

Eeuwen terug gaf een jongen die een meisje leuk vond, een grote speculaaspop, die ‘vrijerspop’ werd genoemd. Nam ze het geschenk aan, dan konden trouwplannen worden gemaakt. Aanvankelijk gebeurde dat het hele jaar door.

Sint Nicolaas

Maar op een gegeven moment verschoof het naar het moment van Sint Nicolaas. Want de goedheiligman is niet alleen een kindervriend, hij is ook de beschermheilige van de geliefden. Dat heeft hij weer te danken aan de legende dat hij ooit drie geldbuideltjes in de schoenen wierp van drie jonge zusters, die te arm waren voor een bruidsschat (en daarom niet konden trouwen). Om een grotere kans te maken, begon men deze vrijerspoppen massaal met Sint Nicolaas te geven. Naarmate dit gebruik afnam, werden de speculaaspoppen kleiner, maar ze zijn gelukkig toch gebleven.

Speculaasplank

Mocht je nog ergens een ouderwetse speculaasplank in huis hebben: haal hem dan van de muur, maak hem goed schoon en ga hem gebruiken! Zo nee, kun je altijd ook gewoon uit de hand rechthoekige koeken maken, die smaken net zo lekker.

Wat heb je nodig?

(voor 12 flinke speculaaskoeken)

  • 200 gram bloem
  • 100 gram boter
  • 100 gram donkere basterdsuiker
  • 2 flinke eetlepels speculaaskruiden*
  • 1 snufje zout
  • een paar eetlepels neutrale olie (arachide- of zonnebloemolie)

*) Speculaaskruiden kun je kant en klaar kopen. Lekkerder is het om zelf een mengsel te maken van 1 afgestreken el. kaneel, 1 tl. kruidnagel(poeder of fijngestampt), 1 tl. kardemompoeder, 1 tl. gemberpoeder

eventueel nog:

  • wat amandelschaafsel
  • wat rijstebloem, wanneer je een speculaasplank gebruikt

Aan de slag:

Kneed de bloem, suiker, boter, zout en kruiden tot een soepele bal. Mocht dat niet lukken, voeg dan nog wat olie toe.

Laat de deegbal anderhalf uur rusten in de ijskast.

Zet vlak voor dat je de koeken gaat maken, de oven op 150 graden.

Strooi, als je een speculaasplank hebt, eerst een beetje rijstebloem op de plank, zodat het deeg er gemakkelijk uitgaat. Haal een stukje deeg eraf ter grootte van een halve pingpongbal en vorm er een koekje van.  Druk – als je die hebt – goed in de speculaasplank. De bovenkant (dat wordt de achterkant) eventueel nog met amandelschaafsel bestrooien.

 

Leg alle koeken met het amandelschaafsel op een bakblik. Bak ongeveer 15 minuten. Laat ze eerst afkoelen, ze zijn namelijk nog zacht als ze net uit de oven komen.

Geniet ervan!

 

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
25 november 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief