Sinterklaasrecept: kruidnootjes

Op de dag dat Sinterklaas voet aan wal zet een overheerlijk recept voor zelfgemaakte kruidnootjes.

Eenvoudig
voorbereiding: 25 min.
rusten: 30 min. bakken 12 min.

Sinterklaas is weer in het land! Hoogste tijd dus om eens wat snoepgoed zelf te maken. Vandaag gaan we voor de kruidnootjes – niet te verwarren met pepernoten, dat zijn eigenlijk die brokjes. Kruidnootjes worden al sinds de middeleeuwen met Sinterklaas gegeten. Ze bevatten specerijen die via de Kruisvaarders en later de VOC gemeengoed waren geworden in Nederland. Ze moeten muntjes voorstellen en verwijzen daarmee naar één van de vele goede daden en wonderen die Sint Nicolaas zou hebben verricht. Sint Nicolaas zou namelijk op miraculeuze wijze ervoor hebben gezorgd dat drie dochters die geen bruidsschat hadden, een buidel geld in hun schoen troffen. Zo konden ze toch trouwen. De buidel zou via het raam naar binnen zijn gegooid. Het strooien van deze muntjes verwijst hiernaar.

Nodig voor ongeveer 100 nootjes:

Kruidnootjes1

*Je kunt voor het gemak gaan en een potje kant-en-klare speculaaskruiden kopen. Maar je kunt ook je eigen mengsel maken! Leef je uit, maar in elk geval gaat er kaneel, kruidnagel(poeder) en nootmuskaat door. Voeg verder naar smaak gember, kardemom, peper, gemalen komijnzaad (djintan) en/of gemalen korianderzaad (ketoembar) toe.

Doe de bloem met de suiker, baksoda of -poeder en speculaaskruiden in een kom en roer goed door. Snijd de boter in kleine stukje van ½ cm. bij ½ cm. en voeg ze toe aan het mengsel. Kneed het geheel nu tot een bal, terwijl je ongeveer 50 ml. water toevoegt. Het moet een stevig maar wel kneedbaar deeg worden. Eenmaal tot een bolletje gekneed, niet meer doorkneden, maar in een plastic zakje in de ijskast stoppen. Laat het daar minstens een half uurtje (maar overnachten kan ook). Dan krijgt het deeg wat meer structuur.

Verwarm de oven voor op 170 graden en haal het bakblik vast uit de oven. Bekleed het blik met een velletje bakpapier. Draai kleine ronde balletjes van het deeg. Ideaal en leuk klusje voor kinderhandjes! Zorg er wel voor dat alle balletjes ongeveer even groot zijn (dan zijn ze tenminste tegelijk gaar) en leg ze met een beetje afstand tussen elkaar op het bakblik. De kruidnootjes dijen namelijk uit bij het bakken. Na ongeveer 12 minuten bakken zijn ze gaar. Nog warm eten is het ALLERLEKKERST.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
15 november 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief