Sinternaast. Wat doe jij met ongewenste cadeaus?

Het is 6 december, sinterklaasavond is geweest. Het was super gezellig, echt waar. Maar nu zit je met dat cadeau waar je niks aan vindt. Iedereen maakt het mee. Wat kun je doen met dat ongewenste cadeau? We geven drie tips.

Top vijf

Ongewenste cadeaus zijn van alle tijden. Vroeger ging het om een lelijke vaas van je schoonmoeder of een kriebeltrui van oma. Tegenwoordig bestaat de top 5* van ongewenste cadeaus uit:

  • Games, want je speelt liever online
  • CD’s, want je hebt Spotify
  • Dameskleding, vooral jumpsuits. Zo’n jumpsuit staat in het echt namelijk veel minder flatteus dan in de folder.
  • Boeken, want e-reader
  • Herensokken, want papa heeft een la vol sokken.

Sinternaast

Er is zelfs een speciaal woord voor de ongewenste cadeaus, de ‘Sinternaast-cadeaus’. Je kunt behoorlijk in je maag zitten met een ongewenst cadeau. Je wilt de gever niet voor het hoofd stoten, maar je wilt toch ook eerlijk zijn. Bovendien is het toch ook zonde om een duur cadeau ongebruikt in de kast te laten liggen. Er wordt veel aangeboden op Marktplaats. Ook de kringloopwinkel ziet op 6 en 7 december een spectaculaire groei in het aanbod van spullen. Ze varen er wel bij. Marktplaats of de kringloopwinkel zijn mogelijkheden, maar het kan ook anders.

Hier volgen drie tips:

Tip 1: Bon vragen en ruilen

Eerlijkheid duurt het langst. Vraag meteen of de gever de kassabon nog heeft en of er een mogelijkheid is om het cadeau te ruilen. Vertel eerlijk dat het cadeau niet past, niet je smaak is, of dat je het nooit gaat gebruiken. Natuurlijk is dit niet een gemakkelijke boodschap. Waarschijnlijk vindt de gever het cadeau zelf wel mooi, praktisch en geweldig. Je moet dus echt even door de zure appel van dit slechte nieuws gesprek heen. Hoe eerder hoe beter. In de meeste gevallen zul je merken dat het enorm oplucht. Je kunt je cadeau gaan ruilen. Vergeet niet de gever te vertellen wat je zelf uitgezocht hebt en bedank dan nog eens uitvoerig. Dit verzacht de pijn van de gever.

Tip 2: Doorgeven

Een tweede mogelijkheid is dat je het cadeau doorgeeft. Je legt het cadeau voorlopig weg op de bovenste plank van een kast in de logeerkamer. Het trouwens bijzonder handig om zo’n plank in te richten met nood-cadeaus. Er zijn namelijk altijd momenten dat je een cadeautje nodig hebt. Een onverwachte visite, een vergeten verjaardag, een buurjongen die langskomt om zijn rapport of zwemdiploma te laten zien. Bij dit soort gelegenheden kijk je op je plank, er zit vast een passend cadeautje bij.

Je kunt het ‘sinternaast-cadeau’ ook opnieuw inpakken met kerstpapier en onder de kerstboom neerleggen. Het schijnt in de VS een heel gewoon te zijn om parfums, kookboeken en foute kersttruien eindeloos door te geven.

Tip 3: Accepteer

Tenslotte kun je het cadeau ook dankbaar accepteren. Misschien moet je er gewoon even aan wennen of in groeien. Kennelijk heeft de gever het idee dat het bij je past. Probeer open te staan voor die gedachte. Je kunt best eens een recept uit dat kookboek proberen. Doe die gekke gele trui gewoon eens een dag aan. Het kan ook meevallen, toch?

En jij?

We zijn benieuwd.

Wat doe jij met je ‘ongewenste cadeaus’? Heb je misschien nog andere tips?

En de tweede vraag: Ben je eerlijk over je cadeaus en wat je er van vindt? Of vertel je in dit geval liever een leugentje om de lieve vrede te bewaren?

 

 

 

* Top 5 van 2016 volgens Marktplaats

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
6 december 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief