Was het nou écht zo’n slechte dag?

Heb jij dat ook weleens, dat negatieve dingen maar in je hoofd blijven bonken? Dat je aan het eind van de dag denkt: het was echt een rotdag. Je kunt je afvragen of dat wel zo is. Beweegdeskundige Esther van den Bos (Luckyyoga.nl) heeft een interessante en vooral praktische tip: houd eens simpelweg bij hoe je dag of week verloopt. “Wat ging er goed, wat ging er fout? Schrijf deze dingen op. Ik deed dat al toen ik jong was, want ergens voelde ik dat het niet klopte als ik een hele dag bestempelde als stom. Was dan alles wat er gebeurde slecht?”

Negatieve weegt zwaarder

Je gedachten kunnen je flink voor de gek houden, vertelt ze. “Vaak weegt het negatieve veel zwaarder dan het positieve. Maar het feit dat je er zo beroerd van wordt, wil dus niet automatisch zeggen dat er ook meer negatieve dingen gebeuren. Een concreet lijstje kan je helpen om grip te krijgen op een periode, te zien dat de mooie dingen meestal overheersen en ze weer te waarderen.” Ook een gewoonte van Esther is: aan het eind van de dag drie dingen bedenken die goed zijn gegaan.

Heldere blik

Wat ze daarmee doet, is haar gedachten bewust richten op alles wat mooi en waar is. Het heeft inderdaad te maken met waar je je aandacht op richt, zegt ook de bijbel. In het boek Filippenzen (hoofdstuk 4, vers 8) worden we aangemoedigd om ons bezig te houden met goede dingen. “Houd je bezig met alles wat waar is, alles wat respect verdient, alles wat goed is en zuiver, alles wat het waard is om van te houden en alles wat eer verdient. Dat betekent in het kort: doe wat goed is en waarvoor je respect krijgt (vertaling: Bijbel in gewone taal).” Deze dingen geven je een heldere blik in plaats van een vertroebeld beeld. En zo zou het zomaar kunnen dat je zelfs schoonheid kunt ontdekken, zelfs als er veel om je heen in duisternis is gehuld.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
28 februari 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief