Smaakmakers

‘Jullie zijn het zout van de aarde’, zegt Jezus. Paus Franciscus is zo’n smaakmaker. Maar ik zelf?

Net als vele anderen ben ik een fan van paus Franciscus. Het klinkt vreemd, maar hij maakt mij blij. Ik geniet van zijn eenvoud, zijn bescheidenheid, zijn vriendelijkheid, zijn open lach.
Ik geniet zeker ook van zijn kritische uitspraken. En het allermeeste geniet ik van zijn inzet voor rechtvaardigheid en eerlijkheid, in de wereld en in de kerk.
Het is een man uit één stuk, een echte smaakmaker.

Durven

En dan denk ik direct aan wat Jezus zegt in de Bergrede: ‘Jullie zijn het zout van de aarde.’ (Matteüs 5:13) Kort en krachtig, helemaal zoals Hij de dingen kon zeggen.
Nu weet ik niet hoe dat voor anderen is, maar ik zeg niet van mezelf: ‘Ik ben het zout van de aarde.’ Ik zou niet durven, nu niet en misschien wel nooit niet.
Wie bedoelt Jezus eigenlijk met ‘jullie’? Júllie zijn het zout, júllie zijn smaakmakers. Ik weet zeker dat Hij in ieder geval paus Franciscus bedoelt. Want die man geeft (h)eerlijke, echte smaak, zonder chemische toevoegingen. Maar is hij de enige?

Geroepen

Natuurlijk is Jezus zelf de smaakmaker bij uitstek. Hij is gezonden door Zijn Vader in de hemel om op de aarde een begin te maken met het Koninkrijk van God. Hij geeft zichzelf helemaal voor een mooie, betere wereld, voor sterkere, gelukkiger mensen. Tegelijkertijd roept Hij ons allemaal op om in zijn voetsporen te treden.
En Hij gelooft ook dat dat kan: ‘Jullie ZIJN het zout van de aarde.’ Dan moet het dus toch kunnen. Niet alleen mijn fantastische held Franciscus, maar net zo goed jij… en ik dan ook.
Wij, zout van de aarde, smaakmakers. Jij op jouw plek, ik op mijn plek. Jij op jouw manier, ik op mijn manier. Geroepen zijn wij om geloof, hoop en liefde te verspreiden.