Smartphone vasten

We hebben een nieuwe medewerkster op de zaak. Vijfentwintig is ze en ze leeft met haar telefoon in haar hand. Vanaf het moment dat ze binnenkomt totdat ze weggaat. Ze verliest hem geen moment uit het oog. Zelfs in de pauze, ja juist dan, gaat hij mee naar de lunchtafel. En de vingers gaan als een razende heen-en-weer over het toetsenbordje. En onderwijl kletst ze gewoon mee met de collega’s. “Ik luister wel hoor”, zegt ze, “maar ik moet even antwoorden”.

Terug op haar werkplek, legt ze hem weer pontificaal voor haar op de concepthouder voor de computer. Bang dat ze een bericht mist? Soms laat ze me dan wel eens een filmpje zien, waar ze dan zelf het hardst om moet lachen.

Digibesitas

Ik word oud, denk ik dan. De nieuwe generatie leeft in een digitale wereld. Ik kan me absoluut niet concentreren op m’n werk als er maar melodietjes afgaan of pop-ups oplichten met de melding dat er weer een nieuw whatsappje binnen is. “Ben je niet smartphone-verslaafd?” vraag ik mijn collega. “Nee joh, ik doe ook gewoon m’n werk tussendoor hoor.”

Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen hun smartphones meer dan vijf uur per dag actief bij de hand hebben. En ze checken hem dan 85 keer per dag! Eén op de acht mensen is verslaafd aan zijn smartphone. Digibesitas, de nieuwe ziekte van deze tijd. Digibesitas zorgt ervoor dat je een constante behoefte hebt aan prikkels vanuit sociale media.

Is dat waar het echte leven om gaat?

Maar ja, eerlijkheid gebied dat ik toch wel als eerste Facebook check in de ochtend. En als ik ’s avonds thuis kom, is het eerste wat ik doe even de I-pad pakken om te kijken of ik nog iets gemist heb van mijn vrienden die dag. M’n katten maken me er dan wel van bewust dat zij op de eerste plaats komen door gewoon bovenop m’n scherm te gaan liggen. Ja, waar ben ik dan ook mee bezig, vraag ik me af… Is het belangrijk dat ik alles weet? Is dat waar het echte leven om gaat? Nee, denk ik, ik moet toch eens gaan ‘vasten’. Wat zou me dat een hoop tijd opleveren per dag!

Facebookvasten

In de kerk hebben we een schrijfgroepje in de veertigdagentijd. We schrijven elkaar elke week hoe we in de vastentijd, de veertigdagentijd, ons bezinnen op het leven en lijden van Jezus, op weg naar Pasen. Wat doe ik om m’n normale patronen te doorbreken zodat ik meer ruimte heb om tijd en aandacht ergens anders aan te besteden? Ik neem me voor de komende weken maar eens geen Facebook te kijken voor het slapen gaan, maar even naar mooie muziek luisteren. Of een stukje te lezen uit de bijbel i.p.v. alle zenders nog even door te zappen. Zo neem ik de tekst mee in m’n slaap en misschien ook wel de volgende dag. In plaats van die schreeuwerige beelden of Facebookfilmpjesx die ik net zo goed kan missen.

En jij, wat doe jij de komende veertig dagen?

foto: K. Danbrans
One comment on “Smartphone vasten
  1. Avatar Jaylene schreef:

    I could read a book about this without finding such real-world aphseacpor!

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
6 maart 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief