Soms zou ik willen dat geld niet bestond

“Mam, wie heeft eigenlijk het geld uitgevonden?” “Oe, geen idee. Dat zal ik eens voor je opzoeken.*” “Nou, wie het ook was, ik wou dat hij het nooit had bedacht. Als er geen geld was, kon ik gewoon naar de speelgoedwinkel gaan en iets ophalen, zonder daar heel lang voor te sparen.”

Miljoenen verdienen

Kort na deze uitspraken van onze jongste, begint ook onze middelste over geld. “Mam, weet je hoeveel Ronaldo verdient?” “Nou, al snel véél te véél”, is mijn antwoord. “80.000 euro per dag hè?!”, weet onze 10-jarige voetballiefhebster. “Zoveel verdient papa nog niet eens in een jaar, toch?” “Nee, was het maar waar.” Dat papa niet zoveel verdient vindt ze minder erg dan dat haar idool Lieke Martens zo’n stuk minder verdient. En dat terwijl die minstens zo goed voetbalt.

Weggeefhoekje

Kort na deze verhandelingen gaat de deurbel. Twee heren komen een kast ophalen. Een prima kledingkast die bij ons overbodig is geworden en die ik daarom op een ‘weggeefhoekje’ van Facebook had gezet. Er was veel belangstelling voor en dus werd er geloot. De mannen tillen de kast zo vanuit onze gang hun auto in. Ze bedanken me hartelijk en benadrukken nog eens hoe blij ze er mee zijn. En daar word ik dan ook heel blij van.

Ruilen

Terwijl ik terug het huis in loop, bedenk ik dat ik het zo graag altijd zou willen. Eigenlijk ben ik het wel met  onze jongste eens. Wat zou dat mooi zijn. Mijn diensten in ruil voor jouw diensten. Iets wat ik niet meer nodig heb, maar nog prima is, mag jij en andersom. Maar hoe graag ik dat ook zou willen, het zal wel een utopie blijven. En vooralsnog moet ik mee in deze wereld waar geld heerst.

Van DINKY naar bijstand

Ooit was ik, het lijkt soms wel in een vorig leven, een DINKY, Double Income, No Kids (Dubbel inkomen, geen kinderen). Huisje, boompje, beestjes en genoeg geld over om veel leuke dingen te doen. Door allerlei veranderingen, keuzes, reorganisaties en tegenslagen kwam daar een einde aan. Het ging niet van de ene op de andere dag, maar uiteindelijk belandden we als gezin zelfs onder bijstandsniveau. Daar bestaan geen moderne termen voor, maar het was iets in de trand van: Nauwelijks Inkomen, Derde kindje op komst.

Overladen met hulp

Gelukkig zijn we weer uit dat dal gekrabbeld. Dat hebben we mede te danken aan heel veel hulp. Gulle gevers, waardoor we regelmatig ineens een envelop met inhoud op de deurmat vonden. Dozen werden afgeleverd vol met kleding voor onze kinderen. We hadden geen van beiden een werkgever, maar we hebben nog nooit zulke mooie kerstpakketten gehad. En dankzij een gouden tip, kreeg mijn man ook nog weer een volledige baan.

Schaamte

Onze dankbaarheid was nauwelijks te omschrijven. Maar tegelijkertijd was er bij mij ook schaamte. Geen schaamte omdat we geen geld hadden, maar schaamte omdat ik dit nooit zo voor anderen had gedaan. Natuurlijk steunden we goede doelen, ging er maandelijks geld naar een kindje in Zuid-Amerika en rinkelden er munten in de collectezakken op zondag. Maar zo persoonlijk iemand in nood helpen. Ik had het nooit gedaan. Wist het niet, zag het niet of sloot misschien mijn ogen er wel voor.

De eerste christenen

Verlangend lees ik soms in de bijbel het verhaal van de eerste gemeente van christenen**. Ze deelden alles samen. Leverden hun geld en goederen in en leefden er samen van. Jouw diensten in ruil voor mijn diensten. Maar ook daar ging het helaas al heel snel mis. Te weinig vertrouwen, waardoor mensen toch geld achterhielden toen ze hun land hadden verkocht. Ik vrees dat we tegenwoordig nog niet veel beter zijn.

Waardevoller dan geld

Dan toch maar noodgedwongen mee in deze maatschappij en in het klein wat meehelpen met ‘weggeefhoekjes’ en ‘weggeefwinkels.’ Ondertussen wetend dat het cliché écht waar is: Geld maakt niet gelukkig (Ja, ik weet dat het heel handig is). Er is iets veel waardevollers dan dat middel dat helaas zoveel macht heeft gekregen en dat er heel ver bovenuit stijgt: Liefde!

 

* Ik heb dochterlief naar deze pagina verwezen.

** Handelingen 2: 41-47

Deel dit verhaal:
Marleen Samplonius-Ottens

Geschreven door:

Thema: Blog
20 juli 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief