Spirituele plek die je gezien moet hebben: Ierland

In Ierland zijn nog veel materiële sporen van de Keltische spiritualiteit te vinden, zoals de ‘hoogkruisen’: grote kruisen met fraaie ornamenten van vervlochten lijnen en spiralen. Kenmerkend voor het Keltisch christendom is de verwevenheid van het spirituele met het gewone dagelijks leven en met de schepping.

Het Keltisch christendom ontstaat al in de eerste eeuwen na Christus, maar vanaf 563 komt het echt tot bloei. In dat jaar landt de Ierse monnik Columba met twaalf volgelingen op het zuidelijke strand van Iona, een eiland voor de westkust van Schotland. Ze bouwen een klooster dat al snel de spil wordt in de verbreiding van het christelijk geloof in Ierland, Schotland en Noord-Engeland.

Zegenbede

Een mooie Keltische zegenbede uit de Northumbria Community in England is: “We bidden dat de Vrede van Christus met je meegaat, waar Hij je ook naartoe zal zenden, dat Hij je Gids zal zijn door de wildernis, dat Hij je beschermt in de storm, dat Hij je vreugdevol thuis zal brengen, je verheugende over de wonderen die Hij je toonde, dat Hij je vreugdevol hier thuis terug zal brengen, eens weer hier bij ons”

 

Ben jij wel eens in Ierland geweest? Wat vond je ervan? Of zou je wel eens naar Ierland willen? Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
6 maart 2020
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief